В България повече от 100 000 души страдат от ревматични болести

Според данни на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, над 100 хиляди души в България са засегнати от ревматични болести. Притеснителен е фактът, че болестта на Бехтеров засяга и млади хора, но специалисти твърдят, че ако заболяването бъде открито навреме, може да се излекува напълно. Професор Стоянка Владева, председател на Българското дружество по ревматология, отбелязва, че малка част от пациентите търсят лекарска помощ през първите месеци. Едва 47 процента от хората с псориатичен артрит се обръщат към специалист през първите 12 месеца, съобщи БНР.

По думите на професор Стоянка Владева, специалист ревматолог, този тип заболявания са сред главните причини за инвалидност у нас, а стресът и използването на различни медикаменти могат да провокират например ревматоидния артрит.

 Хората у нас са запознати със заболяването, но все още битува мнението, че това е болест само на възрастните, твърди Снежана Божинова, секретар на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве