Разжалват Дионисий, нарушавал канона

С петиция миряни и свещеници настояват Светият синод да низвергне архимандрит Дионисий. Документът ще бъде внесен за разглеждане на заседанието на висшия клир на 18 май.

Епископи коментираха, че се очаква духовникът, който организира заря навръх Великден, да бъде разжалван и да се превърне в редови мирянин. Те цитираха чл. 189 от устава на БПЦ, който казва, че църковно провинение е всяко умишлено или по непредпазливост извършено деяние против каноните и правилата на църквата. Във вторник свещениците от „Св. Александър Невски“ обявиха, че няма да служат заедно с Дионисий.

Пред „Труд“ отец Костадин предупреди, че ако на Гергьовден архимандритът реши да участва в Светата божествена литургия, те ще свалят одеждите и ще го оставят сам да прави службата. Свещениците обвиняват Дионисий, че нарушава каноните.

„ Дори и нещо да има външна форма на някакъв салтанат, то не е било извън богослужебната рамка. Не забравяйте, че от 2006 г. съм в администрацията на Светия синод до декември м.г. И то в качеството на началник на богослужебния отдел с референтност за цялата БПЦ.“ Така Дионисий коментира бунта на свещениците.

“Ако Светият синод се занимава с Великденската заря, аз ще започна да правя молитвени бдения, за да започне Светият синод да се занимава със синодалните си дела“, обяви архимандритът.

Коментари

Задължително поле