Глоба от 4 милиарда евро грози Испания, ако не приеме бежанците по квотите на ЕС

Ако Испания не приеме 16 хиляди бежанци от Гърция и Италия, както обеща по-рано то тя ще бъде глобена с около 4 милиарда евро, съобщава ТАСС, предаде "Фокус".

Това означава, че всеки един от 46-те милиона поданици на кралството ще трябва да заплати на Брюксел по около 85 евро.

През септември миналата година на срещата на страните-членки на ЕС испанските власти обещаха да приемат 16 хил. мигранти тази и следващата година, за момента страната е приела много по-малко от обещаното.

Испанските власти твърдят, че процесът се е забавил заради сложната координация между различните ведомства.

Както по-рано подчерта първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс ЕК предвижда за „страните членки на ЕС възможност да се откажат от приема на бежанци, ако изплатят четвърт милион евро за всеки мигрант на тази страна, която приеме този мигрант при себе си“.

Мадрид настоява, че сигурността е един от най-важните елементи по въпроса за приема на бежанци, затова и призовава към щателна проверка на мигрантите, които ще приеме тази година.

По-рано изпълняващият функциите на външен министър на страната Хорхе Фернандес Диаз заяви, че този месец страната ще приеме 200 бежанци, които в момента се намират на територията на Италия и Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят