На 49-ия си конгрес БСП избира нов лидер

782 избрани делегати от цялата страна и около 2 000 гости ще присъстват на 49-ия Конгрес на БСП, който ще се проведе на 7 и 8 май в НДК, предаде БТВ. На форума социалистите трябва да изберат нов лидер на партията.

Част от програмата на Конгреса е изборът на национални ръководни органи на партията. Предложенията за председател на Националния съвет на БСП са 28, а за членове на НС – 571, от тях 106 са по заложената в Устава на партията „младежка квота”. Предложенията за председател на Общопартийната контролна комисия са 21.

Настоящият лидер Михаил Миков ще се опита да запази поста си. Сред претендентите са депутатът Корнелия Нинова и лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов.

В Зала 1 на НДК в столицата ще присъстват представители на политическите партии от коалиция БСП лява България, на местната власт, синдикатите, работодателските и граждански организации.

Форумът ще бъде уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на ПЕС Сергей Станишев, както и от политици и дипломати от Европа и света.

В началото на 49-ия Конгрес на партията председателят на НС на БСП Михаил Миков ще представи политически доклад, както и отчети за дейността на Националния съвет на социалистите и за парламентарната дейност на БСП в Народното събрание и Европейския парламент.

След това ще бъдат представени експозе по доклада на Общопартийната контролна комисия на партията, както и проектите на документи, които ще бъдат обсъдени и приети на Конгреса – Политическа платформа на БСП, „България и БСП – състояние и перспективи за развитие” - етапен доклад на комисията и Политическа декларация „125 години БСП”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика