Мая Манолова за гласуването в чужбина: Ако ще правят ценоразпис на правата, да го окачат на сградата на парламента

"Абсолютно против съм правата на гражданите да бъдат остойностявани в пари. Не приемам да има ценоразпис на конституционни права. Ако народните представители смятат, че трябва да има, да го окачат на сградата на парламента." Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БТВ във връзка с твърденията на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че разкриването на една изборна секция в чужбина струва между 8 000 и 12 000 евро.

Освен това Манолова посочи изчисления, според които сумата е 3200 лв. заедно с командировките на служители от България, като гласуването на един човек в България струва около 9 лв., а в чужбина - около 9,50 лв.

По думите на омбудсмана ограниченията за разкриване на секции в чужбина са „доста спорно, доста абсурдно решение” и са еквивалентни на това у нас да се гласува само в София.

Общественият защитник не приема твърденията на националистите, че така се пресичат гласовете от Турция, защото гласоподавателите в южната ни съседка могат да се качат на автобуси и да пуснат бюлетина у нас, докато за тези в Западна Европа и САЩ това е много по-трудно.

Манолова припомни, че с последния Изборен кодекс, в чието изготвяне имаше дейно участие, активността на Запад се е вдигнала с 67% заради по-либералния режим за изборните секции, докато в Турция е спаднала с 5%, напук на опасенията.

„Лидерът на ГЕРБ се съгласи с аргументите – няма как човек да не се съгласи като види срещу себе си интелигентни, грамотни и граждански активни хора, които искат да упражнят правото си на глас”, обясни Манолова. По думите й лидерът на НФСБ Валери Симеонов е склонен за разговори за подобряване на законовите текстове. От АБВ също декларирали готовност да участват в изработването на промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика