Борисов събира депутатите и ръководството на ГЕРБ за Изборния кодекс, надява се на"разумен и справедлив консенсус" с партньорите

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свиква във вторник парламентарната група и ръководството на партията за обсъждане на промените в Изборния кодекс, обяви той във фейсбук.

Това се случва, след като президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс за гласуването в чужбина, а идеолозите на поправките от Патриотичния фронт заплашиха с напускане на мнозинството, ако решението бъде преразгледано.

Пълният текст на съобщението на министър-председателя:

"Политическа Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация, и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват. Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази.

Така че, аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас. Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите.

Затова аз във вторник ще събера ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, и отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството, ще вземем решение. Същевременно ще продължим да водим разговори с нашите партньори от РБ, ПФ и АБВ, защото стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани. Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус."

Коментари

Задължително поле