Певци франкофони от 9 държави ще спорят в Пловдив за "Златния ключ"

Изпълнители от девет държави ще пристигат през месец юни в Пловдив за участие в 13-ия международен фестивал за франкофонска песен "Златен ключ-2016", съобщиха организаторите му от "Алианс Франсез", който ще чества своя 25-годишен юбилей от възстановяването си под тепетата.

Водещ на най-големия музикален форум за мелодични шансони на Балканския полуостров ще бъде неговият основател и Кавалер на Академичните палми Бернар Руо. Всички концерти на тазгодишното издание ще са в залите на Градския дом на културата "Борис Христов" при вход свободен. Сред звездните имена, които ще открият фестивала, е пловдивската прима и първи лауреат на "Златен ключ" Антония Маркова, която ще изненада публиката с изпълнения от излезлия съвсем скоро свой първи самостоятелен албум. Към последните национални лауреати - Нели Солакова, Евгени Лисенко и Николай Григоров, ще се присъединят и чаровни и талантливи изпълнители от Франция, Турция, Украйна, Словакия, Румъния и Армения.

През цялата седмица, докато трае фестивалът "Златен ключ-2016" на площад "Стефан Стамболов" пред Община Пловдив жителите и гостите на града ще се докоснат до Франция и нейните технически и културни аспекти. Изложението ще включва френски автомобили, козметика, възстановка на българска розоварна, безплатни прически, много изненади, томболи, тестове и демонстрации. Група от 14 общинари от френския град Коняк пристигат в Пловдив, за да се запознаят на място и на терен с евентуалните възможности за участия през 2019 година, когато Пловдив ще е Европейската столица на културата.

Коментари

Задължително поле