Парадът в Москва - най-скромният от 3 години насам

Военният парад на Червения площад в Москва, с който в Русия от десетилетия се отбелязва краят на Втората световна война в Европа, тази година беше най-скромният от 3 години насам. Това се отнася както за използваната техника, така и за предвидените разходи.

Като основна причина руските медии сочат нуждата да се пестят средства от подложената на международни санкции страна, но също и защото през миналата година бе отбелязана 70-годишнината, а през 2014 г. трябваше да се направи демонстрация веднага след анексирането на Крим.

10 000 военни, 71 самолета и хеликоптера и около 100 единици сухопътна техника участваха в събитието тази година, като разликата с миналогодишния парад се усети особено в наземната техника, където броят на единиците беше със 100 машини по-малко.

Интересното беше, че в шествието участваха и машини от кампанията на руските военни сили в Сирия- това бяха фронтови бомбардировачи Су-24 и Су-34, "летящите танкове" Су-25, многоцелеви изтребители Су-30 и Су-35 от най-новото поколение 4++, които съвсем доскоро бяха на базата "Хмеймим" край Латакия. 

Сред маршируващите бяха и войници от новообразуваните Въздушно-космически сили и подчинената директно на Путин Национална гвардия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят