Дадоха ход на делото за броене на бюлетини във Варна

Дарина Рачева проверява чувала с бюлетини

Емоционално и бурно като в изборен ден тръгна делото във Варненския административен съд за преброяване на гласовете за общински съветници в една секция след постановление на върховните магистрати по жалбите срещу резултатите от местния вот преди повече от шест месеца.

Почти бяха разпънати на кръст с въпроси от адвокатите на няколко политически сили председателят на 115 СИК в район "Приморски" и неговата заместничка да си спомнят как са броили бюлетините и са писали протоколите.

В тази секция са гласували малко над 300 избиратели или 0.2% от общи 126 000 дали вота си в града за новия Общински съвет. Като очакванията от съдебния процес са, че едва ли ще обърне резултатите и ще доведе до касиране на изборите за местния парламент.

Любопитното от разгорещения казус, че всички съдии от ВАС са си дали отвод. Докладчикът съдия Дарина Рачева подчерта в залата, че единствена не си е направила отвод, изчела е 15 тома книжа за изборите и не е варненски избирател, а е гласувала в друго населено място.

От разпитите на свидетелите стана ясно, че след приключване на изборния ден от РИК са установили грешки и е трябвало да се попълни нов протокол за резултатите от гласуването в посочената секция, но само трима от общо 9 нейни членове са присъствали в Двореца на културата и спорта. Кой е фалшифицирал подписите на отсъстващите в секционната комисия след полунощ тогава тепърва ще се установява.

Само двама съдии са си направили отвод по делото, каза във връзка с публикацията в Труд онлайн председателката на Варненския административен съд Тинка Косева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони