"Градски транспорт" пое 100 % автобусните линии във Варна

Общинската фирма "Градски транспорт" пое 100 % автобусните линии от понеделник във Варна. Това беше едно от условията по мега проекта "Интегриран градски транспорт" на обща стойност 110 млн. евро, който трябва да приключи до 9 юли.

Затова ОБС още преди 9 месеца гласува да остане един-единствен градски превозвач, който да осъществява транспортната схема на града. Досега тя се реализираше съвместно и наполовина с частната фирма "Транстриумф Холдинг"АД.

Акционерното дружество с четвървековна история е първото в страната, получило легитимно право да оперира по линии от общинската транспортна схема, припомни в специалното си обръщение неговият изпълнителен директор Антраник Шакариян.

В най-силните си години компанията е давала работа на 1100 души и е била ангажирана с организацията и експлоатацията на над 200 автобуса за градски транспорт, над 30-за туристически и над 250 автомобила за таксиметрова дейност.. " 25 години по-късно, „Транстриумф Холдинг“ АД слиза от сцената на обществените превози по причини, некореспондиращи с икономическите, но със самочувствието на компания, доказала, че транспортът може да е модерен, сигурен и ефективен", се посочва още в обръщението.

В "Градски транспорт" вече са подписали над 70 трудови договори с бивши служители на "Транстриумф Холдинг", посочи за "Труд" Жельо Алексиев, председател на борда на директорите на общинската фирма, като увери, че ще вземат още хора на работа.

Градският превозвач има автопарк със 150 автобуса, които са достатъчни да покрият цялата схема и да се движат по утвърдения график, увери още Алексиев. Само линия 409, която е до Златни пясъци и се води междуселищна, остава на "Делта кар" и на "Транстриумф".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони