Вежди Рашидов: Къщата-музей на Яворов ще блести (обзор)

Министър Вежди Рашидов инспектира ремонта на къщата музей на Пейо Яворов в столицата.

„Започнахме с ремонта, реставрацията на фасадата на къщата-музей "Пейо Яворов", за да покажем загриженост и твърдо намерение да съхраним тази културно-историческа ценност. Сградата се нуждае обаче и от солиден вътрешен ремонт, в това число и от сериозно укрепване, като това също ще бъде направено”, каза вчера министърът на културата Вежди Рашидов, след като провери ремонтните дейности по музея на поета на ул. "Г. С. Раковски" 136 в столицата.

Очаква се след края на ремонта на къщата тя да отвори врати за Нощта на музеите, която посрещаме тази година на 21 май. Посетителите тогава ще могат да разгледат и съхранените в автентичен вид стаи, които са обитавали поетът и Лора Каравелова.
"Намерихме със собственика на сградата общ език, той се оказа добър патриот, диалогичен човек", отбеляза министър Рашидов. Той уточни, че ще се търси друг имот, който да бъде предоставен на сегашния собственик на къщата-музей.
След инспекцията Вежди Рашидов замина за Москва. На 11 май той има среща с министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский, за да обсъдят сътрудничеството занапред. Там министър Рашидов ще се види и с генералния директор на Болшой театър Владимир Урин, за да договорят гастроли на Софийска опера и балет през 2018 г., както и с г-жа Зелфира Трегулова – генерален директор на Третяковска галерия за обмен на изложби.

Министър Рашидов ще награди със „Златен век“ с огърлие известния режисьор, сценарист, актьор и продуцент Никита Михалков и маестро Валери Гергиев – диригент, художествен ръководител на Мариинския театър, в Санкт-Петербург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура