В Пловдив трошат автомати за билети, преди още да са заработили

Първият случай на счупен автомат за продажба на билети по спирките на градския транспорт в Пловдив бе регистриран по време на почивните дни около Гергьовден, съобщи ресорният зам.-кмет на общината Златин Велев.

От гнева на хулиганите е пострадало стъклото на автомат, монтиран на спирка на бул. "България" между Английската и Руската гимназия, чиято стойност надхвърля 10 хиляди лева.

Кметът на Пловдив Иван Тотев остана шокиран от новината, тъй като имал информация, че всички стъкла на автоматите за електронни билети са бронирани.

Зам.-кметът Златин Велев допълни, че всички 91 автомати за продажба на билети и карти са застраховани и щетите ще бъдат покрити от застрахователната агенция, но призова пловдивчани да не си пробват за в бъдеще силата и си изкарват агресията върху тях.

Автоматите бяха монтирани още през февруари на 41 спирки и 50 обществени сгради, но четвърти месец стоят като паметници и не са заработили, тъй като все още не са сертифицирани от Българския институт за метрология (БИМ). Очаква се това да стане до края на май и през юни автоматите най-после да заработят.

Според наредбата на финансовото министерство за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, за да тръгне системата за електронно таксуване в Пловдив, апаратите трябва да са сертифицирани и свързани онлайн с НАП. За целта е създадена междуведомствена група от експертите на БИМ и НАП. След като се сертифицира апаратурата, заявката за онлайн връзка се прави на секундата, без да са нужни повече документи, твърдят от НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони