Новият президент на Филипините обеща, че ще е диктатор срещу престъпността, опонентите му го сравняват с Тръмп

Снимка: Wikipedia

Кметът Родриго Дутерте, който е почти сигурен победител в президентската надпревара на Филипините, заяви, че ще е диктатор срещу злото и обеща, че ще се оттегли, ако не успее до 6 месеца да изпълни обещанието си да изкорени корупцията, пише CNN. Често е сравняван с кандидат-президента на републиканците в САЩ Доналд Тръмп, заради склонността му към популизъм и крайни изказвания.

Официално още не са преброени всички бюлетини, но при преброени 90% от тях, най-близкият по резултат до него опонент се отказа в полза на Дутерте, заради огромната разлика.

"Ще съм стриктен. Ще съм диктатор, без съмнение. Но само срещу силите на злото - престъпността, наркотиците и корупцията", каза Дутерте, "Посланието ми е към правителствените служители - полицията, военните, всеки, включително и съветниците на кабинета - спрете. Просто спрете корупцията".

71-годишният Дутерте е познат на местните медии по време на цялата си дълга политическа кариера, но стигна до световните медии наскоро със свой коментар за изнасилването и убийството през 1989 година на австралийска мисионерка.

"Бях гневен, че е изнасилена, това е едно на ръка. Но тя беше толкова красива, че си помислих, че е трябвало кметът да е бил пръв (в изнасилването - бел.ред.). Каква загуба", казва той за атаката, която се е случило в Давао сити, на който той е кмет на няколко пъти от 1998 година насам. 

Многократно след това отказва да се извини за коментара си на посланиците от САЩ и Австралия, които са най-близките съюзници на Филипините, и им препоръчва "да си затворят устите" след критики относно шегата му.

Често попадна под кръстосан огън и за отношението му към жените.

Председателката на филипинската комисия по правата на човека и бивша министърка на правосъдието Лейла де Лима предупреди неотдавна, че Дутерте е "чудовище, което трябва да бъде спряно на всяка цена". Той обича да се перчи с женските си авантюри и с това, че поддържа мъжката си сила с „Виагра”.

Като кмет на Давао Сити, град от 1,5 милиона души в южната част на Филипините, става националноизвестен с подхода си към престъпността, той защитава и препоръчва твърдия натиск към престъпниците и твърди, че благодарение на политиката му драстично са намалели нивата на криминалните прояви.

Освен репутацията му, срещу него има и обвинения, че е свързан с доста убийства отвъд закона от добре координирана група от раздаващи правосъдие, което му дава подигравателния прякор от западните медии "Наказателя".

Самият Дутерте потвърждава слуховете по време на живо предаване по филипинската телевизия.

"Аз? Те казват, че съм част от отмъстителен отряд? Това е самата истина", казва той, преди да заплаши да убие хиляди други престъпници и да остави телата им на Манила Бей, ако бъде избран за президент на Филипините.

По-късно той се отрича от твърдението, казвайки, че в Давао няма наказателни отряди, но световните и местни организации за правата на човека продължават да критикуват данните за над 1000 неразкрити убийства на криминално проявени в града, докато той е бил кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят