10% спад на цената на природния газ (обзор)

Цената на природния газ в България да поевтинее с близо 10% от 1 юли, предлага държавният доставчик „Булгаргаз“. Прогнозната цена за третото тримесечие на 2016 г. е 281,08 лева за 1000 кубически метра (без акциз и ДДС), което е с 31,13 лева по-малко, или с 9,97% спрямо цената за второто тримесечие на годината, се посочва в заявлението на „Булгаргаз“, което ще бъде предложено за обсъждане на работна група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през юни. Намалението се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през третото тримесечие на годината и на по-ниския курс на лева към щатския долар, поясняват от „Булгаргаз“. Последната дума за окончателните цени на синьото гориво от лятото трябва да вземе КЕВР.

С предложението се затвърждава тенденцията за спад на цената на синьото гориво, който ще се отрази както върху топлоенергията, така и върху електроенергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран начин.

Припомняме, че от 1 април 2016 г. природният газ поевтиня с над 23% до 312,21 лева за 1000 куб. м. Впоследствие КЕВР реши това намаление да се отрази на цената на парното и топлата вода от 1 април 2016 в София с едва 5,64% в посока надолу, а в Пловдив корекцията бе от 0,17%. Най-много паднаха цените за жителите на Враца и Разград - над 11%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес