Иран ще съди САЩ за $ 2 млрд

Иран се подготвя да предприеме международни правни действия за възстановяване на 2 млрд. долара замразени ирански авоари, които американски съд нареди да бъдат използвани за изплащане компенсации на американци, станали жертва на терористични атаки, заяви президентът Хасан Рухани.

По неговите думи случаят с тези 2 млрд. долара скоро щял да бъде в Международния съд.“Няма да позволим на САЩ да глътнат тези пари толкова лесно“, подчерта президентът пред няколко хиляди души в южния град Керман. Американският върховен съд реши на 20 април, че Иран трябва да предаде близо 2 млрд. долара замразени активи на централната си банка на оцелели и роднини на убитите при нападения, в чието организиране е обвинен Техеран, предаде БГНЕС.

Сред атаките са бомбените атентати срещу казарми на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г. и взривовете в кулите Хобар в Саудитсдка Арабия през 1996 г. Решението на върховния съд на САЩ касае около 1000 американци. Решението беше взето въпреки надеждите за подобряване отношенята между техеран и Вашингтон след постигането на ядрената сделка през юли между Иран и големи сили, водени от САЩ. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази готовност да помогне за намиране решение на спора, но само при условия, че и двете страни отправят към него искане за това.

Коментари

Задължително поле