Легендата Нешка Робева отбеляза 70-годишен юбилей в аванс в Берлин

Великата състезателка по художествена гимнастика, впоследствие треньорка на златните ни момичета и основателка на звездната трупа “Нешанъл арт” Нешка Робева на 26 май навършва 70 години.

Тя отпразнува юбилея си в аванс във вторник вечер в Берлин. В препълнения салон на Българския културен институт беше прожектиран посветения на юбилярката документален филм “Легендата” на режисьора Владимир Щерянов.

Лентата е плод на 15-годишен труд – проучване на богатия архив на златните момичета и десетилетната творческа биография на Робева – 361 медала за България, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вице олимпийски титли, стотици спектакли у нас и зад граница за последните 15 години. Един вълнуващ и наситен с динамика филм, какъвто е и животът на легендарната състезателка, треньорка и хореограф.

Изправена на крака, възторжената публика я дари с нестихващи аплодисменти.

“Остаряваш и поумняваш. Сега съм повече склонна на компромиси. Осъзнавам колко са различни младите хора, но аз им се възхищавам. Всеки човек има различна енергия и мотивация и не можеш да му налагаш собствения си опит. В човешкия живот има много грешки, но тук не е мястото да се жалвам. Важното е да се продължава напред. България има изключителни таланти. Не съм се докосвала до млад човек, който да не носи талант”, сподели откровено Робева.

По отношение на филма казва: “Гледам, гледам и не мога да се позная. Казвам на Влади (режисьора Щерянов – б. р.): “Ти си наивник. Кой иска да гледа филм за баба си, но пък си е екшън.”

Истината е, че за таланта на Нешка Робева няма възраст, нито за амбициите й светът да се докосне до българския гений на фолклорните ритми и вековната ни култура.

“Нужна ни е световна сцена. Реалистка съм и знам какво може да се направи от фолклора на България, заслужаваме световна сцена. Може би това време ще дойде. Нашата енергия е дар Божи, стремяла съм се да я предам на публиката. На 70 години пак правя планове за създаване на школа за българските таланти. Нека съхраним българското у себе си”, призова Нешка Робева, Легендата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура