Кметът на Варна: Мъгляви интереси пречат за благоустрояването на кварталите

С ефекта на доминото един след друг кварталите във Варна скачат срещу намеренията на община Варна да инвестира в тях , за да придобият европейски вид какъвто има центърът. "Определен кръг от хора не искат нищо да се случва в града. Мъгляви интереси пречат на благоустрояването на кварталите, заяви на сесията на ОбС кметът Иван Портних.

Изказването му беше провокирано от поредното ескалирало напрежение в зала "Пленарна", препълнена както с привърженици , така и с противници на приетия още през 2010 г ПУП на кв. "Кайсиева градина".

Преди време съпротивата дойде от кв."Чайка", кв."Левски", където бяха загубени 8 млн. лева, предназначени за улици , алеи и детски площадки. Сега за "Кайсиева градина" има предвидени също 8 млн. лева за подобряване на инфраструктура.Противниците на ПУП-а се сетиха след 6 години да искат отмяната му и разпънаха плакат с надпис" От градинки с кайсии помен не остана. Направете път на Негово величество Бетона". Те нападнаха и реститути и собственици на терени, седнали в другия край на залата, защото ги превърнали в строителни площадки.

Общинският съветник от коалиция"Варна" Костадин Костадинов предложи забрана за строителството в "Кайсиева градина" и преразглеждане на ПУП-а на квартала в ресорните комисии. "Когато влязат багерите, срещу 20-30, които са продали парцелите си на строителни фирми, ще скочат 30-40 хиляди, които живеят там.

Правото на собственост обаче не трябва да бъде за сметка на правото на качествен живот на всички останали.“, предупреди общинския съветник. Кметът на Варна пое ангажимента за въвеждане на временна строителна забрана и призова за диалог, защото кварталът се нуждае от детски и спортни площадки, както и от обновени улици. Ще загубим и тези 8 млн. лева, защото искат в кал да живеят, коментираха недоволни от временното решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони