"Триптих за Катя Паскалева" във ФКЦ във Варна

Три събития под знаковото наименование "Триптих за Катя Паскалева" предлага Фестивалният и конгресен център във Варна в рамките на Майския салон на изкуствата.

Личността и творческия път на актрисата ще бъде представен с изложба на 19 май във фоайето, като експозицията включва 12 портретни фотографии, някои от които се показват за първи път.

Те са предоставени от Българската филмотека и Държавния архив. Почитателите на българското кино във Варна ще си припомнят незабравимите кадри от филмите: „Памет”, „Аз, графинята”, „Звезди в косите, сълзи в очите”, „Краят на песента”, „Козият рог”, „Катина”, „Вилна зона”, „Иван Кондарев”.

"Тя не получи Оскар, а има в биографията си на актриса роли за Оскар. Не можа лично да си вземе и европейския Оскар за ролята на Мария от "Козият рог" в средата на 70-те години.

Наградата "Фемина" взе жената на българския посланик в Белгия, защото държавата не командирова Акрисата... Но Катя Паскалева изигра блестящо последната си роля. Без думи", пише Георги Тошев, автор на книгата "Катя Паскалева. Жените в мен". Тя ще бъде представена същата вечер в книжарница "Сиела".

Ще бъде показан и документалния филм "Последната роля" на режисьора Ема Константинова , с продуцент и сценарист Георги Тошев, който проследява историята на българската кинозвезда. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра.

Коментари

Задължително поле