Прозорец към света вместо покрив

Спортният характер му личи отвсякъде. Гледа сърдито. Показва мускулести форми. Пъчи се със спойлер. Стои уверен върху асфалта като атлет, който очаква стартовия сигнал. Отдалеч се набива в очи със сигналножълтия си цвят на... Lamborghini. Но всъщност е Adam Rocks и нито му трябва, нито може да се мери с италианския суперавтомобил. Задачата на най-ефектния вариант на най-малкия Opel е да бъде звезда не на магистралата, а в града. Всеобщ любимец и красавец, който кара дамските сърца да пулсират на високи обороти. Мъжете обаче също няма да останат равнодушни към този дребосък. Той наистина е спринтьор, макар от джобен формат, и с всяко завъртане на коляновия вал призовава да го вземат сериозно. Така и трябва, защото Adam Rocks е пъргав и бърз, много повратлив, лесен за управление. И погледите се лепят върху него като мухи на мед, защото комбинира елементи и качества на спортен, високопроходим и открит лайфстайл автомобил.

Една дупка в покрива прави този Opel толкова специален и ефектен. Отворът с размери 53х73 см над главите на пътниците пуска слънцето да гали кожата и вятърът да разроши косите. Серийният мек покрив с автоматичен механизъм се сгъва изцяло до линията на задните странични колони само за пет секунди и може да се отваря и затваря в движение при скорост до 140 км/ч (не се налага водачът да спира или дори да намали драстично темпото, за да трансформира колата в кабрио и обратното). Добрата шумоизолация и стабилната конструкция с трипластова текстилна материя със сърцевина от неопренов "сандвич" осигурява комфорт за пътниците при високи скорости при затворен покрив. Единствено при близко разминаване с големи камиони се долавя глух шум от гюрука вследствие на мощния "въздушен удар".

Съчетанието от жълтия цвят на каросерията и черния покрив е шикозно, тъй като Adam Rocks притежава и още черни декорации във външния си вид. Дългият едва 3,75 м автомобил изглежда солидно благодарение на черните защитни облицовки по веждите на калниците, праговете и долната част на вратите. Предницата излъчва премерена агресивност с широката трапецовидна решетка с хоризонтална хромирана лайстна, черна броня и контрастни хромирани елементи с форма на бумеранг около фаровете за мъгла. Сребристите панели в долната част отпред и отзад допълват кросоувърската визия на Adam Rocks. И за да бъде подчертано намерението на автомобила да излезе от асфалтираните пътища, просветът е увеличен с 1,5 см. Точно тази корекция се отразява положително върху колата при експлоатация върху шосета като българските и при паркиране в градската джунгла на столицата.

Отвътре Adam Rocks е също така атрактивен, както отвън. Специално за модела са създадени нови цветове на контролните прибори, седалките и облицовките на вратите. Елегантните спортни тапицерии кореспондират с двуцветния кожен волан. Купувачите имат възможност да персонализират и да обзаведат автомобила си изцяло по свой вкус, така че да няма втори като него. Широките врати позволяват лесно качване и слизане на предните места, но пространството на втория ред си остава оскъдно. Там ще се чувстват добре деца, а възрастните няма да пътуват комфортно на дълги разстояния. Adam е градска кола и затова обемът на багажника също не е голям. С обем 170 л и висок товарен ръб вътре лесно се поставят и закрепят пазарските чанти, но пространството не е достатъчно за куфари. За транспортиране на по-големи предмети и чанти ще се наложи сгъване на задната облегалка, когато капацитетът за товар достига 663 л.

С компактните си размери Adam Rocks се развихря в града с новия си трицилиндров турбомотор. Двигателят се показва много жив и темпераментен за работния си обем от 1,0 л, като върши работата си уверено и без да дразни тъпанчетата на пътниците. С максимален въртящ момент 170 Nm при 1800 оборота и мощност 115 конски сили малкият Opel притежава добро ускорение от място и в движение при рязко подаване на газ. Спринтът от 0 до 100 км/ч отнема 9,9 секунди, максималната скорост достига 196 км/ч. Прецизната кормилна система дава на водача добра връзка с пътя, но поради късото си междуосие Adam Rocks нервничи по лош асфалт с неравности и кръпки. Големината на джантите варира между 17 и 18 инча и заедно с гумите също влияе върху настроението на градския красавец.

В помощ на неуверените водачи идва асистентът за автоматично паркиране - шофьорът не докосва волана, а само натиска педалите. Този асистент е комбиниран с функция за предупреждение за опасност в зоната на страничните "мъртви ъгли". При наличие на обект там светва предупредителна LED светлина в страничното огледало, която започва да мига, ако автомобилът продължи в опасната посока. Полезни в големите населени места са и функции като електрическото серво на волана със специален градски режим, асистентите за потегляне по наклон и за аварийно спиране, както и серийната старт-стоп система, благодарение на която разходът на гориво в комбиниран цикъл е 5,1 л (по данни на производителя).

Воланът е с отопление

Модерната инфо-развлекателна система в Opel Adam Rocks позволява бързо и лесно интегриране на смартфони с платформи Apple и Android и пълноценното им използване в автомобила. Така водачът никога не губи контакт и връзка с околния свят, постоянно е в глобалната мрежа. С гласови команди може да осъществяват телефонни разговори, да се слушат любимите песни, а също така да се диктуват и прослушват SMS-и. На 7-инчовия цветен сензорен екран пътниците ще разглеждат снимки и клипове, когато колата е в покой.

Adam Rocks е единственият автомобил в своя клас, който предлага удобството на отоплението на волана и на предните седалки. Загряването настъпва само за минута след натискане на бутона и осигурява комфорт в студените зимни месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили