САЩ пускат днес европейския противоракетен щит въпреки позицията на Русия

Американският противоракетен щит в Европа ще започне да функционира в четвъртък, почти десетилетие след като Вашингтон предложи защита на НАТО от ирански ракети и въпреки руските предупреждения, че Западът заплашва мира в Централна Европа, предаде Ройтерс.

На фона на руско-западното напрежение представители на САЩ и НАТО ще обявят за функциониращ щита в отдалечена военновъздушна база в Девеселу, Румъния, след години на планиране, инвестирани милиарди долара и неуспешни опити да се разсеят руските опасения, че щитът може да се използва срещу Москва.

„Сега ние имаме способността за защитим НАТО в Европа“, каза Робърт Бел, пратеник на американския министър на отбраната Аштън Картър в НАТО. „Иранците разширяват своите способности и ние трябва да ги изпреварим. Системата не е насочена срещу Русия“, каза той пред журналисти.

По думите му, скоро системата ще бъде предадена на командването на НАТО.

САЩ ще започнат изграждането на втори обект в Полша в петък, който трябва да бъде готов през 2018 г., давайки на НАТО постоянен щит в допълнение към вече наличните радари и кораби в Средиземно море, информира Фокус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия