Nissan поема контрола над Mitsubishi

Снимка: evosoulselect.com

Nissan ще придобие 34% от Mitsubishi Motors, като по този начин ще се превърне в най-големия акционер, съобщиха официално от японската компания. Сделката е на стойност 1.8 млрд. долара и ще осигури на Nissan пълния контрол върху Mitsubishi Motors, която в последните седмици бе замесена в скандал, свързан с укриването на реалните данни за разхода на гориво на някои модели.

Според официалното изявление до медиите на Mitsubishi, новата сделка ще позволи на двете компании да си сътрудничат при разработката и използването на автомобилни платформи, технологии, фабрики и тн. Това на практика означава, че можем да очакваме една и съща платформа в модели както на концерна Renault-Nissan, така и в такива на Mitsubishi. И в момента двете компании си сътрудничат успешно в производството на някои модели, но скандалът, в който Mitsubishi се замеси в последно време, се отрази негативно и на Nissan, пише OffNews.

В миналото, концернът Renault-Nissan и Mitsubishi изследваха възможността да работят заедно по няколко проекта, сред които два седана с двигатели на Renault, както и електромобил. Преговорите обаче пропаднаха, което не попречи на Mitsubishi да продължи да преследва евентуално сътрудничество с Nissan.

Шефът на Nissan Карлос Гон, коментира сделката по следния начин: „Това е изключителен пробив и ползотворен ход и за двете страни. Двете компании ще си сътрудничат интензивно и ще генерират значителна синергия. Ние ще станем най-големият акционер в Mitsubishi Motors, но ще продължим да уважаваме марката и историята й. Същевременно обаче ще изследваме нови начини за постигане на устойчив растеж.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес