Какво мисли за Ариана Гранде бай Гроздан?

Директорът на болницата в Бургас: Състоянието на Стефан Данаилов е стабилно

Експерт: 5 лв. на квадратен метър ще струва техническият паспорт на жилището ни

Русия и Китай поискаха заседание на Съвета за сигурност заради ракетните разработки на САЩ

Семейството на убитата Кристин ще съди лекаря от линейката и болницата

Започват масови проверки в Пловдивско заради незаконни гонки

Марияна Николова: Не приемам председателския пост в Съвета по киберсигурност като капан

Проф. Олег Асенов, АПИ: Тол системата може да заработи от 1 февруари 2020 г.

България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС

Доналд Тръмп отмени посещение в Дания

Президентът на Италия започва консултации за ново правителство

Тръмп: Подкрепям завръщането на Русия в Г-8

Проектите за шофьорски закони отиват за скрап Анонимна работна група от КАТ и ДАИ ги писа 3 години без резултат

На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Студентският съвет на Софийския университет излезе със становище за европейските стипендии

Снимка: Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” обявиха позицията си относно реформите за достъп до европейска стипендия на студентите, съобщава пресцентъра на институцията.

Достъп до евростипендиите ще имат само така наречените приоритетни специалности, определени преди месец и половина от Министерския съвет, решиха от МОН.

Ето и пълният текст на становището на студентите:

„Ние, членовете на Студентския съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, в качеството си на официални студентски представители на най-голямата студентска общност в България, съзнаваме, че е редно в България да се търси пресечна точка между образованието на младите хора и нуждите на пазара на труда.

В този смисъл ние одобряваме усилията на Министерство на образованието и науката да бъдат направени реформи и да бъде изградена цялостна последователна стратегия за промяна на Закона за висшето образование. Подхождаме с разбиране и към разделението на приоритетни и неприориетни специалности за определен период от време, които да отговарят за нуждите на българския трудов пазар.

Това, което категорично не подкрепяме, е наложената зависимост на отпускането на европейски стипендии за успех от това разделение. Фактът, че в настоящия момент трудовият пазар има нужда от специалисти в дадена област повече от друга, не омаловажава усилията на всички студенти, които се обучават в останалите образователни направления.

Всички млади хора, които са избрали да следват бакалавърски и магистърски степени на обучение в България и в последствие да се реализират на българския трудов пазар, заслужават да бъдат поощрявани морално и финансово.

Стипендията за успех по своята същност представлява финансово поощрение на студенти, които са усвоили качествено преподадения теоретичен материал и са демонстрирали добра практическата работа. Следвайки тази логика, стипендия за успех би следвало да получават всички наши колеги, които са били оценени високо от своите преподаватели и успешно преминават всеки следващ семестър и курс на обучение.

Уверени сме, че лишаването на голяма част от студентите от европейска стипендия за успех ще повлияе негативно на тяхната мотивация за реализация в България. Освен това отпускането на стипендии за определени специалности не би могло да повиши качеството на образование в тях, нито реализацията на дипломираните ни колеги.

Няма как да не бъдат намесени и финансовите нужди на нашите колеги, голяма част от които искат да обезпечават част от битовите си разходи без помощта на своите родители. Би следвало Министерство на образованието и науката да стимулира студентите с висок успех финансово, за да не се налага да работят по време на следването си. В противен случай това би довело до понижаване не само на техния успех, но и на знанията и уменията им по изучаваната специалност поради затруднена посещаемост на аудиторни занимания.

Ето защо Студентският съвет призовава всички студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски” да се включат в организирания от Асоциацията на студентите медици в България – София мирен протест пред сградата на Министерството на образованието и науката, насрочен за 16.05.2016 г. (понеделник) с начален час 17:00 ч.

Вярваме безрезервно в това, че ако обединим силите си и аргументираме добре позицията си, ще постигнем положителни промени не само в начина за разпределение на Европейските стипендии, но и една справедливост и равнопоставеност на студентите в страната.“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.