Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Студентският съвет на Софийския университет излезе със становище за европейските стипендии

Снимка: Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” обявиха позицията си относно реформите за достъп до европейска стипендия на студентите, съобщава пресцентъра на институцията.

Достъп до евростипендиите ще имат само така наречените приоритетни специалности, определени преди месец и половина от Министерския съвет, решиха от МОН.

Ето и пълният текст на становището на студентите:

“Ние, членовете на Студентския съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, в качеството си на официални студентски представители на най-голямата студентска общност в България, съзнаваме, че е редно в България да се търси пресечна точка между образованието на младите хора и нуждите на пазара на труда.

В този смисъл ние одобряваме усилията на Министерство на образованието и науката да бъдат направени реформи и да бъде изградена цялостна последователна стратегия за промяна на Закона за висшето образование. Подхождаме с разбиране и към разделението на приоритетни и неприориетни специалности за определен период от време, които да отговарят за нуждите на българския трудов пазар.

Това, което категорично не подкрепяме, е наложената зависимост на отпускането на европейски стипендии за успех от това разделение. Фактът, че в настоящия момент трудовият пазар има нужда от специалисти в дадена област повече от друга, не омаловажава усилията на всички студенти, които се обучават в останалите образователни направления.

Всички млади хора, които са избрали да следват бакалавърски и магистърски степени на обучение в България и в последствие да се реализират на българския трудов пазар, заслужават да бъдат поощрявани морално и финансово.

Стипендията за успех по своята същност представлява финансово поощрение на студенти, които са усвоили качествено преподадения теоретичен материал и са демонстрирали добра практическата работа. Следвайки тази логика, стипендия за успех би следвало да получават всички наши колеги, които са били оценени високо от своите преподаватели и успешно преминават всеки следващ семестър и курс на обучение.

Уверени сме, че лишаването на голяма част от студентите от европейска стипендия за успех ще повлияе негативно на тяхната мотивация за реализация в България. Освен това отпускането на стипендии за определени специалности не би могло да повиши качеството на образование в тях, нито реализацията на дипломираните ни колеги.

Няма как да не бъдат намесени и финансовите нужди на нашите колеги, голяма част от които искат да обезпечават част от битовите си разходи без помощта на своите родители. Би следвало Министерство на образованието и науката да стимулира студентите с висок успех финансово, за да не се налага да работят по време на следването си. В противен случай това би довело до понижаване не само на техния успех, но и на знанията и уменията им по изучаваната специалност поради затруднена посещаемост на аудиторни занимания.

Ето защо Студентският съвет призовава всички студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски” да се включат в организирания от Асоциацията на студентите медици в България – София мирен протест пред сградата на Министерството на образованието и науката, насрочен за 16.05.2016 г. (понеделник) с начален час 17:00 ч.

Вярваме безрезервно в това, че ако обединим силите си и аргументираме добре позицията си, ще постигнем положителни промени не само в начина за разпределение на Европейските стипендии, но и една справедливост и равнопоставеност на студентите в страната.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.