Влагат 25 млн. евро в ремонти на църкви и манастири

25 милиона евро ще бъдат вложени в ремонти на църкви и манастири в общините. Средствата ще бъдат инвестирани чрез Програмата за развитие на селските райони. Това обяви в четвъртък във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

По думите и броят на ремонтираните храмове ще зависи от тавана на финансирането на проектите. "Светият синод поиска 400 000 евро. Ние обаче предлагаме по-нисък таван, за да бъдат обхванати повече православни храмове, но експертната група към Синода, която е председателствана от великотърновския митрополит Григорий, засега не е съгласна", заяви Танева.

Тя изтъкна, че за целия програмен период бюджетът за тези проекти е 40 млн. евро. Производството на плодове и зеленчуци ще бъде сред приоритетно финансираните пера през новия програмен период.

"Обвинявани сме, че за предишния период сме дали на зърнопроизводителите. Това се случи така, защото в първия програмен период в Програмата за развитие на селските райони нямаше приоретизиране и средствата отидоха в сектора, който бе най-конкурентноспособен и с най-сериозен административен капацитет", каза Десислава Танева.

Според нея 2,9 милиарда лева е публичният ресурс на Програмата за развитие на селските райони за периода до 2020 год. От своя страна общините ще имат възможността да кандидатстват като бенефициенти по две мерки за подобряване условията на живот на стойност 857 млн. евро. Земеделският министър информира, че България приключи стария програмен период с 104.8% договорени средства и разплатен 3,72 млрд. лева подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции