ЕК отказа да се обвързва със срок за отпадането на визите за Турция

Европейската комисия отказа да се обвързва със срок, в който е възможно визите за турските граждани да отпаднат, съобщава БТВ.

"Не бихме се обвързали с никаква времева рамка. Може да се очаква от края на юни или през октомври.", посочи говорител на ЕК.

Комисията подчерта отново, че отпадането на визовия режим ще бъде възможно само след като Турция изпълни всички поставени условия.

Снощи евродепутати от повечето парламентарни групи подкрепиха принципно отпадането на визите, но не и преди Турция да е изпълнила всички 72 изисквания. Същевременно турските власти заявиха официално, че няма да променят антитерористичното си законодателство, както настоява ЕС.

Турция е изпълнила всички условия за визова либерализация с ЕС, настоя турският министър за ЕС Волкан Бозкър.

„Изпълнението на 72-те точки трябва да се оценява от политическа гледна точка. И от тази гледна точка смятаме, че сме изпълнили всичките 72 условия”, каза Бозкър на пресконференция в Страсбург.

Той уточни, че за Турция ще бъде неприемливо, ако споразумението за визова либерализация бъде отложено „несправедливо” и допълни, че предстоящите стъпки, които ще бъдат предприети от Турция ще са в съответствие с инструкции на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Ние водим борба срещу тероризма. В Югоизточна Турция терористите продължават да извършват атентати. Поради тази причина сега не можем да внасяме промени в закона за борба срещу тероризма”, каза Бозкър.

„Европа няма да осигури безвизови пътувания за турски граждани, ако Анкара не изпълни до край своята част от споразумението с Брюксел”, категоричен обаче беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Ние смятаме, че е важно тези условия да бъдат изпълнени, в противен случай сделката между ЕС и Турция няма да се осъществи“, каза Юнкер.

„Ако Ердоган иска да осъществи своята стратегия, тогава той ще трябва да отговори на турския народ защо Европа е отказала свободно пътуване за турците. Това не е мой проблем, това ще бъде негов проблем“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят