Свръхзвуков влак в пустинята на Невада - от 0 до 187 км/ч само за 1,1 сек!

Създаването на свръхзвуков влак е една стъпка по-близо до реалността. Първите тестове на съоръжението, финансирано от калифорнийският мултимилиардер Илън Мъск, преминаха успешни тестове в пустинята на щата Невада, предаде БНТ.

Компанията "Хайперлуп уан" демонстрира да първи път извън лаборатория как работи електрическият двигател, който ще изстрелва със скоростта на светлината капсули с хора и товари. Те ще летят в надземни тръби, в които ще се поддържа технически вакуум.

Футуристичната мечта е с една стъпка по-близо до реалността, защото на полигон в Невада един от носачите на бъдещите капсули успешно разви от покой 187 км в час само за секунда и една десета. Носачът се придвижи на магнитна възглавница върху специална релса, с каквито се очаква да бъдат свързани Лос Анджелис и Сан Франциско през 2022 г.

"Купихме земя тук през декември и днес демонстрирахме напълно готов компонент на "Хайперлуп", ето го зад мен, само няколко месеца след началото на работата ни", каза изпълнителният директор на компанията Роб Лойд.

Инвеститорът в нови технологии Илън Мъск, който първи излезе с идеята за влака на бъдещето през 2012 г., смята, че изграждането на първата линия ще струва около 6 милиарда долара, или 10 пъти по-малко от планираната линия за влакове стрели в Калифорния.

"Достигането до тест в реални условия и с пълната система още тази година е следващата ни голяма цел", заяви един от съоснователите на "Хайпърлуп уан" Брогън Бамброгън.

"Хайперлууп уан" са си поставили за цел през 2021-а хора да пътуват в капсулите със скорост над 1220 км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл