Сметната палата проверява ЦГМ

Причината за проверката е далавера с обществени поръчки

Сметната палата ще проверява как е ръководен Центърът за градска мобилност (ЦГМ). Това реши бюджетната комисия в парламента.

До проверката се стигна, след като в края на април бившият зам.-кметът на София бе заподозрян в далавера с обществена поръчка. Той обаче не е възложителят на търга, а транспортното дружество ЦГМ. Заради скандала си отиде цялото ръководство на центъра и бе обявен конкурс за избор на нови директори.

Йорданка Фандъкова е назначила две проверки на транспортното дружество - техническа и на дейността му относно обществените поръчки. „Веднага щом имаме резултати, ще ги предоставим“, обясни кметът на София.

Часове преди бюджетната комисия да реши за одита, Фандъкова заяви, че се надява „другите компетентни органи като Сметната палата също да извършат свои проверки“.

Относно предстоящото класиране за детски градини и ясли, което ще бъде представено днес, столичният кмет обяви, че проблемът с недостига на места в градините е решен. Чакащи ще има само в най-натоварените като „Красно село“ и „Триадица“. „Радостното е, че при децата между 3 и 6 години тази година вече видимо се изравняват броят на местата и броят на чакащите“, обясни Фандъкова.

До място в детска ясла обаче няма да могат да се доберат около 4500 от малчуганите между 1 и 3 години, показа справка на „Труд“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини