КЗК обвини НЕК в господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на “Национална електрическа компания” ЕАД (НЕК) твърдения за злоупотреба с господстващо положение заради нарушения на закона при провеждането на търгове за продажба на ток през 2014 г. В хода на проучването е установено, че като производител и търговец дружеството е продавало по отделни профили на организирани от него търгове всеки месец - т.е. само на избрани фирми да сключат сделки, а голяма част от доставчиците въобще не са научили за това. Производството на КЗК и образувано след жалба на търговеца на ток “ЕВН Трейдинг саут ийст юръп” ЕАД (ЕВН ТСЕЕ). Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката. Съгласно Закона за защита на конкуренцията НЕК може да бъде санкционирана с до 10 на сто от оборота си за предходната на наказанието година.

В срок от 30 дни имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които комисията възнамерява да упражни, допълва КЗК.

Държавната електрическа компания е продала енергия “пик” на избрани от нея по неясни, публично неоповестени критерии търговци на електрическа енергия.
Снимка ТРУД

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика