Как Ирина и Лили прекроиха скрабъл чрез уравнение

Церемонията по награждаването на младите математици.

Ирина Христова и Лили Стефанова, ученички в 10-и и 11-и клас в Природо-математическата гимназия (ПМГ) в Ловеч, спечелиха първо място на международния конкурс „Математика и проектиране“ в Москва. Той се проведе от 29 април до 4 май.

В него участие взеха 500 души в 9 направления от България, Русия, Казахстан и Беларус. Ловчалийките грабнаха отличието в направлението Geometry, Scrabble and Cloud (“Геометрия“, „Скрабъл“ и „Облачни технологии“, б. а.). Това не е първият успех за тях. Заедно и поотделно са завоювали редица награди на национални конкурси и олимпиади в сферата на математиката и физиката у нас.

Още в първите часове на пристигането в руската столица Ирина и Лили са посрещнати с изненада от местните. В 22 ч московско време ги привикват в залата на руските участници за репетиция. „Умората от пътуването, напрежението от предстоящия конкурс ни бяха смазали, а от нас се изискваше да отговаряме на въпроси. Нещото, което ни изуми, бе дружелюбието на местните и добронамереното отношение. Поправяха ни, показваха ни грешките и ни помагаха да не правим нови“, споделят първото си впечатление на руска земя двете момичета.

Освен с математически въпроси още първата вечер ловешките възпитаници са затрупани и с подаръци. „Казахстанците ни подариха традиционен музикален инструмент домбра, който наподобява гъдулка, а руснаците ни дариха с новите банкноти от 100 рубли, които влизат в обращение от 2016 година. Впечатляващо бе за нас, защото никой не успя да ги открие на друго място, а ние ги имахме“, усмихва се Лили и допълва, че те на свой ред са отвърнали с всевъзможни сувенири с Покрития мост.

Презентацията, с която Лили и Ирина представят своя проект, всъщност представлява математическо уравнение, с което обясняват движението на даден обект в компютърна програма или прокарването на една линия през две точки и нейното движение. Идеята на този конкурс е да се прилага смисълът на играта скрабъл, като вместо думи се използват математически уравнения.

„Пред 500 души в една огромна препълнена зала се излагахме двете с Ирина“, шегува се Лили и продължава: „Има съществена разлика между това как ние сме научени да презентираме и как е прието в Русия. Там чинно стоят мирно и гледат напред, а ние сме свикнали да махаме, да жестикулираме. Със сетни сили успяхме посредством мишката на компютъра да разгърнем таланта си на оратори.“

Мнозина си задават въпроса как тези две момичета стигнаха до триумфа в Москва? Историята започва още през октомври м. г., когато организаторите се свързват с ПМГ-Ловеч с покана да изпратят материали за участие. Последва одобрение от руска страна и така се дава началото на дългото подготвяне на децата. За научен ръководител е избран доц. Веселин Ненков от Техническия университет в Габрово.

„Едно голямо предизвикателство, което изисква креативност.“ Тези няколко думи описват емоцията, с която младите учени от Ловеч свързват форума в руската столица. Непримиримият дух на младостта ги тласка към търсенето на проблеми и тяхното решаване. И в информатиката, и в математиката, и в живота. Според Лили има решение за всеки проблем, дори за кризата в Сирия, въпросът е кой ще направи компромис и на каква цена.

Въпреки престижа и голямото предизвикателство месеци преди заминаването им се явява прозаичният проблем - средства. Макар училището да разполага с фонд за даровити деца, Москва е най-скъпият град в света. Научили за проблема, ученици от Математическата се самоорганизират и подемат поредица от благотворителни инициативи - базари, в които продават всевъзможни домашно произведени предмети и храна. Включват се и училищното настоятелство, и обществото.

И двете момичета смятат, че благодарение на училището стигат до Москва. Знанията, придобити там, дисциплината и любовта към науката получават именно в ПМГ. Доброто отношение и себеотдаването на останалите ученици към тяхната кауза ги гордее, но и притеснява. Дни преди да заминат за Русия си дават сметка, че с такава подкрепа провал е немислим. „Радваме се на подкрепата на останалите ученици, защото без нея ще сме като сами в целия свят“, категорични са Ирина и Лили.

По същия подобаващ начин съучениците им ги посрещат след завръщането от Москва. „Бурни аплодисменти „Мачкай, гордеем се с теб“, медал с четирилистна детелина и статуетка очакват Ирина в класната стая ден нейното прибиране на родна земя. „Чувството е незабравимо, наистина“, вълнува се младото момиче.

Двете прекарват изключително малко време във фейсбук. „Ако можех да го изтрия, щях, но там качват домашните по математика и няма как“, смее се Ирина. Техният свят е науката, в който Москва е само трамплин. Сега Лили се връща към информатиката, а Ирина си поставя поредното предизвикателство - да направи нов уред за кабинета по физика. Да напише програма, която да измерва зависимост чрез мултицет, свързан към компютър. Мечтата й е да го завърши преди края на учебната година. Нетърпеливо, типично по тийнейджърски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл