Изборите наесен - засега шоу в пещерата

Депутатите пуснаха референдума на Слави Трифонов без никаква редакция на въпросите в него. Снимка ВИКТОР ГИЛТЯЙ

Ще предизвикат ли резултатите от референдума свикване на ВНС?

Ако сме свикнали да определяме мястото за гласуване като “тъмната стаичка”, около 5 месеца преди президентския вот и референдума цялата политическа сцена е една непрогледна пещера.

Нито се знае кои са вероятните кандидат-президентски двойки, нито кой с кого ще търси обединение, нито кой кого ще подкрепи. Та ние дори не знаем окончателно по какви изборни правила ще гласуваме, защото предстоят дебати и промени по президентското вето.

След двучасови спорове и критики към поне половината въпроси в референдума на Слави Трифонов и екипа му, накрая народните представители вдигнаха ръце и пуснаха всички. Страхът от това да не каже някой, че ги е страх и от въпросите, и от самия Слави се оказа по-голям от съдържанието на самите въпроси и самия Слави.

Така или иначе, гласуването за референдума и гласуването за президент са обвързани не само по време и по място, но и с висок политически заряд. Ако ГЕРБ ги спечели за 11-и път година след смазващата победа на местния вот, пътят им към предсрочни парламентарни избори става все по-чист. А обществото вече е готово да ги приеме като необходимост. БСП сама призна, че президентските избори са първият сериозен тест за новото ръководство начело с Корнелия Нинова. Издънят ли се там, червената роза ще отиде в хербария.

АБВ напусна управлението с видимата цел да се позиционира в ляво и да потърси обща кандидатура с БСП, а Калфин изглежда най-приемливата фигура. Но тогава БСП ще трябва да играе поддържаща роля именно при първия си изпит за възраждането си на политическата сцена, а това едва ли се прави от втория балкон.

Хипотезата за широка подкрепа на лявоцентристки кандидат (БСП + АБВ + ДПС + ”Атака”) изглежда привлекателна повече като механичен сбор, отколкото като реално осъществим план, но може да сложи основите на бъдеща парламентарна коалиция.

РБ има нужда от доза самочувствие и ще го получи, ако успее да издигне общоприемлив за всички кандидат. Засега обаче единната кандидатура е между ДБГ и ДБГ. Изборите ще покажат още колко е загубил Доган от Местан и колко е спечелил Местан от Доган.

Това са само част от политическите аргументи. И тъкмо поради високата цена, неизвестните са много и всякакви сделки са възможни.

Първото важно неизвестно е дали самият Слави Трифонов ще участва в политическата игра. В един мажоритарен избор той може да събере внушително количество гласове, като откъсне от всички партии.

Той едва ли ще има по-сгоден случай да влезе в политиката, защото самите въпроси на референдума са неговата кратка и ясна политическа платформа. Дори да загуби, оттам до участието му в широк политически блок (естествено против статуквото, корупцията и олигархията ), има само една крачка.

Второто важно неизвестно е кандидатската двойка на ГЕРБ. Личното ми усещане е, че съвсем съзнателно първо Цветанов, а след него и Борисов пуснаха мухата за възможна кандидатура на лидера на ГЕРБ и медийният оргазъм по темата вече се вихри. Тази вече доскучала хипотеза не е много вероятна, защото Борисов няма никаква нужда да “подгрява” общественото внимание с подобни намеци. Ако е решил - когато и да го обяви, все ще е бомба. А и съвсем неотдавна заяви: “Шансовете да се кандидатирам за президент са нула”.

От друга страна пък, ако наистина много го ядосат…

Ако има нещо, което да накара премиерът да зареже “Дондуков” 1 и да се прехвърли в отсрещната сграда е, ако се очертае мощна двойна коалиция “Анти-ГЕРБ”, която да заплаши изборния успех на партията му. Едната ще наречем условно “БСП и приятели”, а другата - “Слави търси талант”.

Но ако търсите пряката политическа връзка между гласуването на референдума и бъдещи избори, те са, че най-неочаквано следващият парламентарен вот може да се окаже за Велико народно събрание.

Ако референдумът се окаже успешен, резултатите от него могат да станат повод за основен ремонт на основния закон, а оттам и на цялата ни политическа система. А въпросът за свикване на ВНС се повдига във всеки парламент и винаги се отлага. Но тук влизаме в друга, още по-дълбока пещера.

Смяна на политическия модел

Въпросът кое е от компетенцията на ВНС от юридическа гледна точка е спорен и вероятно по него ще се произнесе Конституционният съд (още едно неизвестно в пещерата). Депутатите вече започнаха спор дали да се допускат въпроси, противоречащи на основния закон. Но, както се изказа Марияна Тодорова (АБВ): “Сега или на един по-късен етап трябва да отворим дебата за това дали има нужда от промяна в конституцията и политическия модел.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения