Освободиха руския опозиционер Алекей Навални след 30-дневен арест

Майли Сайръс: Пуша трева и псувам, но не съм лъжкиня

Премиерът Борисов посети стадиона на футболен клуб „Арда“ (ВИДЕО)

Мотоциклетист пострада при сблъсък с лек автомобил Катастрофата станала край Къпиновския манастир

Спипаха затворник, забравил да се върне в килията след отпуск

Любовна лудост завладява Варна Започва 27-ото издание на международния филмов фестивал

Анджелина Джоли изпрати със сълзи Мадокс в университета в Южна Корея

АПИ: Възстановяването на виадукта на магистрала „Струма“ ще струва 1,86 млн. лева

Обама купуват голямо имение на остров за 14 милиона долара

Малките прегрешения не са съвсем безобидни

Столичната община няма да плаща за подмяната на ограничителите по „Граф Игнатиев“

Издирват ранен украински турист в района на връх Мальовица

Надал яхна 370 коня Тенисистът подкара нов автомобил

Русия представи първата в света плаваща АЕЦ (ВИДЕО)

550 руски учени обвиниха Кремъл в кампания на репресии срещу протестиращи

Изборите наесен – засега шоу в пещерата

Депутатите пуснаха референдума на Слави Трифонов без никаква редакция на въпросите в него. Снимка ВИКТОР ГИЛТЯЙ

Ще предизвикат ли резултатите от референдума свикване на ВНС?

Ако сме свикнали да определяме мястото за гласуване като “тъмната стаичка”, около 5 месеца преди президентския вот и референдума цялата политическа сцена е една непрогледна пещера.

Нито се знае кои са вероятните кандидат-президентски двойки, нито кой с кого ще търси обединение, нито кой кого ще подкрепи. Та ние дори не знаем окончателно по какви изборни правила ще гласуваме, защото предстоят дебати и промени по президентското вето.

След двучасови спорове и критики към поне половината въпроси в референдума на Слави Трифонов и екипа му, накрая народните представители вдигнаха ръце и пуснаха всички. Страхът от това да не каже някой, че ги е страх и от въпросите, и от самия Слави се оказа по-голям от съдържанието на самите въпроси и самия Слави.

Така или иначе, гласуването за референдума и гласуването за президент са обвързани не само по време и по място, но и с висок политически заряд. Ако ГЕРБ ги спечели за 11-и път година след смазващата победа на местния вот, пътят им към предсрочни парламентарни избори става все по-чист. А обществото вече е готово да ги приеме като необходимост. БСП сама призна, че президентските избори са първият сериозен тест за новото ръководство начело с Корнелия Нинова. Издънят ли се там, червената роза ще отиде в хербария.

АБВ напусна управлението с видимата цел да се позиционира в ляво и да потърси обща кандидатура с БСП, а Калфин изглежда най-приемливата фигура. Но тогава БСП ще трябва да играе поддържаща роля именно при първия си изпит за възраждането си на политическата сцена, а това едва ли се прави от втория балкон.

Хипотезата за широка подкрепа на лявоцентристки кандидат (БСП + АБВ + ДПС + ”Атака”) изглежда привлекателна повече като механичен сбор, отколкото като реално осъществим план, но може да сложи основите на бъдеща парламентарна коалиция.

РБ има нужда от доза самочувствие и ще го получи, ако успее да издигне общоприемлив за всички кандидат. Засега обаче единната кандидатура е между ДБГ и ДБГ. Изборите ще покажат още колко е загубил Доган от Местан и колко е спечелил Местан от Доган.

Това са само част от политическите аргументи. И тъкмо поради високата цена, неизвестните са много и всякакви сделки са възможни.

Първото важно неизвестно е дали самият Слави Трифонов ще участва в политическата игра. В един мажоритарен избор той може да събере внушително количество гласове, като откъсне от всички партии.

Той едва ли ще има по-сгоден случай да влезе в политиката, защото самите въпроси на референдума са неговата кратка и ясна политическа платформа. Дори да загуби, оттам до участието му в широк политически блок (естествено против статуквото, корупцията и олигархията ), има само една крачка.

Второто важно неизвестно е кандидатската двойка на ГЕРБ. Личното ми усещане е, че съвсем съзнателно първо Цветанов, а след него и Борисов пуснаха мухата за възможна кандидатура на лидера на ГЕРБ и медийният оргазъм по темата вече се вихри. Тази вече доскучала хипотеза не е много вероятна, защото Борисов няма никаква нужда да “подгрява” общественото внимание с подобни намеци. Ако е решил – когато и да го обяви, все ще е бомба. А и съвсем неотдавна заяви: “Шансовете да се кандидатирам за президент са нула”.

От друга страна пък, ако наистина много го ядосат…

Ако има нещо, което да накара премиерът да зареже “Дондуков” 1 и да се прехвърли в отсрещната сграда е, ако се очертае мощна двойна коалиция “Анти-ГЕРБ”, която да заплаши изборния успех на партията му. Едната ще наречем условно “БСП и приятели”, а другата – “Слави търси талант”.

Но ако търсите пряката политическа връзка между гласуването на референдума и бъдещи избори, те са, че най-неочаквано следващият парламентарен вот може да се окаже за Велико народно събрание.

Ако референдумът се окаже успешен, резултатите от него могат да станат повод за основен ремонт на основния закон, а оттам и на цялата ни политическа система. А въпросът за свикване на ВНС се повдига във всеки парламент и винаги се отлага. Но тук влизаме в друга, още по-дълбока пещера.

Смяна на политическия модел

Въпросът кое е от компетенцията на ВНС от юридическа гледна точка е спорен и вероятно по него ще се произнесе Конституционният съд (още едно неизвестно в пещерата). Депутатите вече започнаха спор дали да се допускат въпроси, противоречащи на основния закон. Но, както се изказа Марияна Тодорова (АБВ): “Сега или на един по-късен етап трябва да отворим дебата за това дали има нужда от промяна в конституцията и политическия модел.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.