Д-р Лесли Лобел: В идните години човечеството може да се сблъска с много вируси като Зика и Ебола

"В следващите години човечеството може да се сблъска с много вируси, подобни на Зика и Ебола", прогнозира световноизвестният вирусолог и изследовател на двата вируса, д-р Лесли Лобел на Международния конгрес на медицинските науки в София.

"Влиянието на вируса Ебола намалява, но просто трябва се изживее. Колкото повече се разпространява вирусът сред населението, толкова повече неговата вирулентност намалява и по този начин с отслабването той ще започне да се появява сред много голяма част от населението. Ще се превърне в ендемия и мъже и жени на млада вързаст, когато бъдат инфектирани с този вирус, много по-лесно ще понесат заболяването, посочи д-р Лесли Лобел, предаде БНР.

"Същото се отнася и за вируса Зика. В новите условия очаквам да видим много повече такива вируси от типа на Зика, и мисля, че начинът, по който в момента се справяме с подобни заболявания, може да бъде използван като модел за други заболявания, които ще се появат", поясни д-р Лобел.

Според познатия онколог проф. Робърт Браун науката започва да разбира, че някои туморни клетки вероятно са по-значими и по-различни от другите и на това се дължи резистентността на рака към химиотерапията. Затова учените вече опитват и имунотерапия, която дава и първи резултати при рака на белите дробове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве