Първият Народен събор в Пловдив се превърна в мини Рожен

Снимка: Стоян Радков

Още първото издание на Народния събор в Пловдив се превърна в умалено издание на прочутия Роженски събор, след като успя да събера над 2300 изпълнители от най-различна възраст от цяла България.

Певци, инструменталисти и танцьори на хора и ръченица от Пловдив и област, София, от далечни градове като Силистра и Сандански и селища от Южна и Северна България ще се вихрят от 10 до 22 часа на двете сцени в сърцето на парк "Лаута" в двата дни на уикенда. Народният събор бе открит от кмета на Пловдив Иван Тотев и бе уважена от половин дузина депутати от ГЕРБ начело с шефката на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Домакинът на събора и кмет на район "Тракия" Костадин Димитров закичи официалните гости с кърпи, както това се прави на народните събори от край време. Инициативата се провежда за първи път, но идеята е да се превърне в традиция и влезе в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 година. "Благодаря на всички. Прекрасно е това, което се случва. Прекрасно е, че се случва не в центъра на града, а в район "Тракия" и парк "Лаута". Може би преди 3-4 години, ако някой си мислеше, че тук е възможно да се направи такова събитие, щяха да го обявят за посетител на нашия общински психодиспансер. Но успяхме да променим тази част на града и да превърнем "Лаута" от непроходима джунгла и един доста запустял парк в любимо място за пловдивчани", заяви кметът Тотев.

Всеки посетител на Народния събор в парк "Лаута" можеше да опита безплатно от 600-те литра бяло и червено вино, осигурено от спонсори, и да замези със скара от многобройните барбекюта. Колоритът на празника се допълваше от майстори-занаятчии, които също се включват в събитието с 20-ина щанда. От тях можеше да се купят народни носии, грънци, дървени изделия, картини, ковано желязо и още най-различни стоки.
Кулминацията на първия Народен събор в Пловдив ще е в неделя след 18.45 часа, когато публиката ще се докосне до магията на българския фолклор благодарение на оркестър "101 каба гайди" и ансамблите "Тракия" и "Родопа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура