Георги Първанов: Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан

"Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан, но колкото и да сме били остри по отношение на липсата на диалог и партньорство с партията мандатоносител, отново ясно ще кажа, че не липсата на диалог е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета", това каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов в своето изявление по време на Втория конгрес на партията.

Първанов отчете, че АБВ наистина има висок управленски потенциал. „Специално искам да подчертая достойното излизане от властта на нашите колеги, с което показахме, че за нас властта не е самоцел. Защо се случи така? Дали е заради несходство в характерите, заради проблеми в комуникацията вътре в управляващото мнозинство. Впрочем да припомня, че в отношенията с партията мандатоносител преминахме през няколко етапа“, коментира Първанов.

Той отчете, че при съставянето на коалицията е имало активен диалог между АБВ и ГЕРБ. Той обясни, че е имало период на пренебрежение от страна на ГЕРБ. Първанов уточни, че е имало частично възобновяване на диалога, главно по съдебната реформа. На 6-тия месец той посочи, че лимитът на компромосите на АБВ в значителна част е изчерпан, предаде "Фокус".

„Грешат онези, които мислят, че ние сме лесните, гарантирано съгласни. Няма машинописна грешка. Това е просто цитат преди една година, уважаеми госпожи и господа. Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието“, каза той и отчете, че не са чути и оценките за политиката. „Основният критерий за нашето отношение към правителството винаги е бил доколко този кабинет е добър за България, доколко е работещ и как решава проблемите на нацията, държавата и гражданите. Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема.

Големият проблем е, че не се вижда потенциал, че не се вижда възможен обрат в политиката на кабинета като цяло“, посочи Георги Първанов. Отдавна си говорим в АБВ, че ролята на социален коректив не е достатъчно амбициозна, предпочитам еднопартийно управление. „Година и половина ние се старахме с променлив успех да бъдем социален коректив в управляващото мнозинство. Доколкото в българската политика няма ясна, силна, убедителна алтернатива, ние трябва да започнем да формираме и отстояваме алтернативни политики.

АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия като Алтернатива на Българското възраждане“, каза той. „Лидерите и представителите на част от тези партии в това число и нашите социални партньори са тук на този форум“, каза той и ги приветства с добре дошли. „Излязло ми е име на архитект на коалициите. Няма да губя време в спорове на това твърдение. Ще кажа обаче, че не страдам от някакво особена любов самоцелна към коалиционните упражнения. Аз предпочитам еднопартийно управление, защото тогава получаваш възможността да реализираш предизборната платформа, заради която гражданите са те избрали“, посочи Първанов.

По думите му, във времето, в което живеем търсенето на по-широка коалиция е тактическа необходимост. Според него, по-важното в концепцията за коалиционна политика е, че тя изразява стремежът и амбицията на АБВ да налага нов модел на управление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика