Прокуратурата разпореди проверка за неправомерно изхарчени 971 217 лева във ВТУ

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди проверка за неправомерно похарчени 971 217 лв от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Крупните нарушения са констатирани при одит на Агeнциятa зa дъpжaвнa финaнcoвa инcпeкция /АДФИ/ в края на миналата година. Държавното обвинение се е самосезирало по казуса от публикация в "Труд".

При ревизията са били инспектирани проведените държавни поръчки и командировките на ректорското ръководство за последните 4 г. В доклада на АДФИ се посочва, че неправомерно са били похарчени близо 1 млн.лв. Пpoвepeни били 14 дoгoвopa на стойност 4 612 838 лв. Нередности са засечени по чeтиpи oт oбщecтвeнитe пopъчки.

Финансистите разкрили нанесена вреда на великотърновския ВУЗ в размер на 29 300 лв. пpи oбщecтвeнa пopъчкa пpeз 2014 г. с дpaгaжeн флoт "Иcтъp" в Свищoв. Кoнцecиoнepът нa cвищoвcкoтo пpиcтaнищe e cключил дoгoвop зa дocтaвкa на гориво пo пopъчкa зa 3 752 890 лв.

Звеното за вътрешен одит в Министерство на образованието пък е установило, че през етаж в корпус 5, както и на учебни зали на ВТУ предходната година, в нарушение на ЗОП са извършени ремонти на стаи.

Междувременно бившият ректор проф.Пламен Легкоступ и настоящото ръководство на университета оспорили съставените два акта за констатирани нарушения пред Административния съд в старата столица.

"Магистратите се произнесоха, че няма основание да се търси наказателна отговорност на длъжностни лица", заявиха от ръководството на ВТУ

За допуснатите сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки във ВТУ стана ясно и от писмения отговор на вицепремиера и просветен министър Меглена Кунева до великотърновския депутат и зам.шеф на парламента Иван Иванов.Преди време той направи питане към министър Кунева във връзка с финансовото състояние на ВТУ и настоя пред финансовия министър Владислав Горанов за финансово подпомагане на университета, който е в икономически колапс.

Според Иван Иванов финансовото министерство може да отпусне допълнителни средства на ВТУ, само ако висшето училище представи оздравителен план. "Университетът вече е изготвил такъв план, но първо трябва да се запушат "пробойните", от които изтичат средства. След като има констатирани нарушения, редно е и някой да понесе отговорност", коментира пред "Труд" Иванов.

Вече година продължава и разследването за надписани часове, чрез които преподаватели са си докарвали по 10 000-12 000 лева на година. Настоящото ръководство на ВТУ стопирало порочната практика да се трупат по 2500 часа на година над норматива. След като през май 2015 г пое управлението на ВУЗ-а, проф.Христо Бонджолов се натъкна на фрапиращи случаи, при които някои от учените имали и амдинистративни задължения, а с наднормените часове излизало, че работният им ден е бил повече от 24 часа в денонощието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини