8000 фолклорни изпълнители се надпяват в Търново

Снимка: Община Велико Търново

400 фолклорни формации и около 8000 изпълнители ще се надсвирват и надпяват във Велико Търново до 22 май. В старопрестолния град официално бе открито двадесетото юбилейно издание на Старопланински събор "Балкан Фолк". Своето изкуство показват професионални и любителски състави от всички етнографски области в страната. Освен от България, в Световната купа по фолклор ще се състезават също състави от Русия, Иран, Грузия, Чехия и Румъния.

"Балкан Фолк" стартира с дефиле по главната улица "Васил Левски" и кратко представяне пред паметника на Майка България. Същинското откриване бе на сцената на Летния театър, където съставите и изпълнителите ще се надпяват цяла седмица.
Заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков поздрави инициаторите, организаторите и участниците в културния форум. "Старопланински събор "Балкан фолк" е завещанието, което неговият създател и вдъхновител Илиян Николов остави на великотърновци, на целия български народ и на цялата световна общественост. Съхраняването на традициите и предаването им на поколенията се превърнаха в кауза, която над 160 000 български и чуждестранни участници осъществиха с общи усилия през годините. Убеден съм, че това благородно дело ще намери своето продължение и в бъдеще. Нека този форум, който е пазител на родовата памет, да пребъде", заяви Ганчо Карабаджаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура