Красен Кралев: Правим верига от маратони в цялата страна

След София и Варна правим маратон в Стара Загора, Бургас и Русе са заявили готовност да приемат стартове от тази веригата, каза спортният министър Красен Кралев.  „Нека маратонът стане емблема за тези градове и младите хора да заобичат леката атлетика", а Кралев дълги години също е тренирал в тази дисциплина.

Според него колкото повече градове се включат във веригата на маратони, толкова повече спонсори ще се намерят, ще се увеличи джакпота , а големият награден фонд привлича повече участници.

„Докато научим големите атлети , трябват поне 2-3 години на едно й също трасе да се прави състезанието, за да дойдат при нас”, каза Кралев. Той посочи, че маратонът във Варна, но който даде старт в неделя , е подготвен едва за три месеца.

Най-бързо финишира на площад ”Свобода” мароканецът с италиански парспорт Ахмед Насеф, след като пробяга класическата дистанция от 42,195 м за 2,19,51 часа. Той получи венеца на победителя от министър Кралев и кмета на Варна Иван Портних. Най-бързия мъж по трасето край морето се оказа и български зет, който се запознал със съпругата си на маратона в Каварна през 2010 г. Втори и трети финишираха звездите от Кения – Кенеди Кипкиупи и Патрик Муриуки. Тяхната сънародничка и шампион на Кения на 10 000 м Еверлийн Косгей беше победителката при жените.

В класическата дистанция участваха 55 –ма състезатели- 41 мъже и 14 жени. Общо в трите дистанции бягаха 272 от 18 държави.

Маратонът на Варна съвпадна с откриването на туристическо лято 2016 и затова на двете събития старт дадоха и двамата министри –Красен Кралев и Николина Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт