Над 40 000 българи търсят работа в чужбина

Над 40 000 българи търсят работа в чужбина за година. Толкова са хората, консултирани от Агенция по заетостта (АЗ) за възможностите зад граница през 2015 г., показва справка, изготвена за „Труд“.

Според неофициални данни броят на желаещите да напуснат страната за повече пари е в пъти повече. Между 50 000 и 60 000 напускат България всяка година, твърдят синдикатите от КНСБ. Според други източници в момента зад граница са над 2,5 млн. наши сънародници в трудоспособна възраст. Само в съседна Гърция през 2015-а пари от сезонна заетост са изкарали над 100 000 българи.

В Европа топ дестинации за българи в селското стопанство са Испания и Португалия, а в сферата на туризма - Австрия и Германия, поясняват експерти на АЗ. По думите им

страни като Германия, Великобритания и Чехия предлагат и възможности за технически специалисти. Най-търсени остават IT специалисти, като недостигът в Европа надхвърля 100 000 работни места. Глад на Стария континент има и за технически професии - заварчици, шлосери, електротехници, както и за специалисти в областта на хотелиерството и ресторантьорството - сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти, готвачи.

Въпреки твърденията, че в Англия броят на работещите българи е незначителен, проверка на „Труд“ във водеща компания - посредник за сезонна работа на Острова в София, показва, че заявките за интервюта по дни вече са запълнени до месец август.

Продължава и „изтичането“ на медицински кадри от страната. Най-много лекари в момента се търсят във Великобритания, а Германия е притегателен център за специализанти. По данни на лекарския съюз най-често от страната си тръгват хирурзи, анестезиолози и акушер-гинеколози, а най-сериозен недостиг на специалисти има сред патолозите, ортопедите и педиатрите.

Обединените арабски емирства предлагат до 10 000 евро месечна заплата на лекарите и до 4 000 евро за медицинските сестри. Стартова заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 000 и 70 000 паунда годишно.

Коментари

Задължително поле