368 000 л нелегален алкохол заловиха митниците

Близо 368 хиляди литра нелегален алкохол е заловила Агенция „Митници” за последните три години, показват данни на ведомството, предоставени на „Труд”. Най-голямо количество високоградусов алкохол е задържан през 2014 г. – 160 300 л. Само за първите три месеца на тази година митничарите са хванали над 27 хил. л.

Инспекторите следят и обявите в интернет, където се продава „домашен алкохол”, поясниха от агенцията. При последната си акция те заловиха почти тон алкохол в туби без бандерол, който се продаваше именно в социалните мрежи.

В същото време Министерство на финансите отчита ръст в събираемостта на акциз от специализираните малки обекти за дестилиране или т. нар. селски казани. За първите три месеца на тази година приходите от акциз са 120 748 лева, твърди в отговора си министърът на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Валери Симеонов. За сравнение събраният акциз от малки казани за първите три месеца на 2015 г. е бил едва 38 089 лв. за същия период на 2012 и 2013 г.

В края на миналата година депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които казани с капацитет от 500 л нагоре ще се рагистрират с лиценз, като акцизен склад, както големите производители.

Друга промяна е, че в казаните ще могат да варят ракия от 1 юли до 31 декември, а за останалото време трябва да пуснат предварителна заявка в митниците за количества и суровина.

Общо за трите години инспекторите са извършили близо 6 000 проверки на лица, извършващи производство и търговия с алкохол и алкохолни напитки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес