Украинската полиция разследва палеж за прикриване на престъпление в Одеса

Илиана Раева гневна: Съдийството в Минск е срам и позор

Двама души са заподозрени за пожара на гръцкия остров Евбея

Огромната пратка кокаин дошла у нас от Еквадор Дрогата е за 10 млна лева по цени на свободния пазар

Ал-Кайда се подигра с Ислямска държава (ВИДЕО) Терористичната групировка публикува забавен видео гаф на ИДИЛ

Половината британци не искат Брекзит на 31 октомври 80% не вярват, че Борис Джонсън може да се споразумее с ЕС

Пхенян извърши поредно ракетно изпитание под надзора на Ким Чен-ун (СНИМКИ)

България спечели окончателно арбитражното дело срещу Оманския фонд

Обновяват пътната маркировка в София за началото на учебната година

Спортният министър даде старта на националния шампионат на „Писта София” (СНИМКИ)

Тихомир – BG следата в „Годзила 2” Композиторът прави музика за филми от Холивуд и Боливуд

Всяка булка иска да е красива Хидратирана и сияйна кожа - мисията е възможна

Откриха голямо количество кокаин в склад в Бургас

„Фермата” се завръща в Деня на Съединението За първи път тази година два отбора ще градят две различни, автономни ферми

Клеопатра ухаела на смирна, канела и кардамон Учени възстановиха парфюма на кралицата на Египет

Средната заплата в края на март е 931 лв.

Графика: Национален статистически институт

През първото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата e 931 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. с 1.7%, съобщиха от Националния статистически институт. Средната брутна месечна работна заплата за януари 2016 г. е 926 лв., за февруари – 914 лв., и за март – 952 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства с 6.0%, а в частния сектор – с 9.2%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са „Професионални дейности и научни изследвания” – с 13.5%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 5.6%, и „Култура, спорт и развлечения”- с 4.8%.

На годишна база средната месечна работна заплата нараства с 8.4%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания” – с 16.0%, „Операции с недвижими имоти” – с 11.8%, и „Административни и спомагателни дейности” – с 10.7%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2016 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – 2 125 лева; „Финансови и застрахователни дейности” – 1 639 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 602 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” – 576 лева; „Други дейности” – 642 лева; „Административни и спомагателни дейности” – 712 лева.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2016 г. се увеличават с 58.1 хил., или с 2.6%, спрямо края на декември 2015 г., като достигат 2.28 милиона.

Най-голямо е увеличението в селското, горско и рибно стопанство (12.6%) и административните и спомагателните услуги (10.9%), а най-сериозно намаление се отчита в строителството и добивната дейност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.