Московски: Министерството нито ще назначава, нито ще уволнява хора в БДЖ

Новите железопътни трасета ще бъдат пуснати в експлоатация съвсем скоро. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред БНТ. Става въпрос за линиите в Южна България, които ще позволят влаковете да се движат с висока скорост.

"БДЖ е най-голямото предизвикателство на Министерството на транспорта. БДЖ - операторът вече дълги години е в много тежко финансово състояние и полагаме максимални усилия да бъде първо спасено и после оздравено", това каза още транспортният министър.

Той уточни, че БДЖ-Товарни превози има над 100 млн. дългове, но приватизацията е спряна, защото след повече от година опити за приватизира, се оказа, че няма потенциален инвеститор .

"Ще реализираме план за преструктуриране. Предварително уточнявам, че министерството нито назначава, нито уволнява хора в БДЖ", каза още Московски.

Той е убеден, че до края на лятото ще стане готово цялото направление по линиите в Южна България - от Свиленград - Димитровград - Пловдив - Септември. Проекти, реализирани по "ОП Транспорт" 2007 - 2013. В момента са обявени тръжни процедури от порт Бургас през Пловдив - Септември - Елин Пелин- София - Драгоман. Крайната цел е да се върже по южното направление сръбската, турската и гръцката граница, и пристанище Бургас.

"Имаме проектна готовност за проекти в Северна България, но в момента няма финансиране, както и по Варна-Русе", допълни още Московски.

Коментари

Задължително поле