"Файненшъл таймс": Силите за бързо реагиране на НАТО са уязвими във война срещу Русия

Новите сили за бързо реагиране на НАТО, наброяващи 5000 души, няма да могат да се разгърнат в Източна Европа в случай на война с Русия, според военните прогнози на Алианса, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Тези сили биха били твърде уязвими във фазата си на дислоциране, за да могат да бъдат ползвани в Полша или балтийските страни, заявяват за вестника двама генерали, добре запознати с логистичното и военно планиране на НАТО, които са пожелали да запазят анонимност.

Решението на Русия рязко да увеличи военните си сили в балтийския си анклав Калининград между Полша и Литва, съчетано със засилените военни ресурси по границите на Русия означават, че силите за бързо реагиране на НАТО са застрашени да бъдат сразени още преди да са готови за бойни действия. Подобна проблемна ситуация може да възникне, ако НАТО се опита да разположи частите си източно от река Одер (отвъд източната граница на Германия), казва един от генералите.

Смята се, че недостатъците на силите за бързо реагиране на Алианса, са една от главните причини за решението на организацията да разположи още по-многочислени войски за постоянно по източния си фланг, отбелязва "Файненшъл таймс".

Очаква се на срещата си на върха във Варшава през юли страните от НАТО да одобрят редица мерки за по-добра подготвеност на Aлианса за практическа териториална защита.

Предприетите мерки са знак колко се тревожи НАТО от конфликт с Русия в Европа, коментират експерти.

Една от важните мерки, които се обсъждат, е разполагането на четири батальона в трите балтийски републики – Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.

Представители на Алианса настояват, че въпреки ограничените средства за непосредствена реакция в случаи на въоръжено нападение срещу една или повече от държавите членки, силите за бързо реагиране могат да се ползват и в случай на граждански размирици или гранични нарушения, които да бъдат потушени преди да ескалират във въоръжен конфликт, припомнят експерти.

От НАТО смятат, че руската армия планира да използва подобни "хибридни" мерки за подкопаване, манипулиране или подстрекаване на опоненти преди избухване на открити враждебни действия.

Според Алианса такива тактики се прилагат в Украйна, коментира "Файненшъл таймс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия