Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Туитър и Фейсбук са били използвани от Китай срещу демонстрантите в Хонконг

САЩ съжаляват за освобождението на иранския петролен танкер в Гибралтар

На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Британски учени разработват превръзка за рани от яйчени черупки

Британски специалисти разработват нов метод за лечение на хронични рани чрез превръзки на базата на черупки от яйца, съобщи списание „Сианс е авнир“, цитирано от БТВ.

Търси се превръзка, която да намали рискът от инфекции. В тази насока работят учени от Кралската болница в Брадфорд към Националния институт за здравни изследвания във Великобритания. Идеята е да се извлече изгода от голямото съдържание на цинк в яйчените черупки, за да се стимулира имунната система и да се улесни регенерирането на тъкани.

Тези превръзки няма да са предназначени за леки одрасквания, а за хронични рани, които се „затварят“ за 4-6 седмици.

Изследванията досега не са станали причина за научна публикация, но от института наскоро оповестиха, че е сключен договор за партньорство с норвежка фирма.

След приключване на изследванията превръзката ще представлява нещо като лепенка, съставена от яйчени черупки. За да се направи хубава превръзка с размери 10 см на 10 см, ще са нужни 7-8 яйца.

„Хрумването е базирано върху древен китайски лек за рани. Хроничните рани могат да имат негативно въздействие върху качеството на живота на пациентите.

Хората, получили подобни рани, са с ограничена мобилност, която често води до социална изолация“, коментира ръководителят на проекта Хюсеин Дхарма.

Резултатите от първите експериментални тестове са обещаващи, но ще трябва да се изчакат тези от предвидените за 2017 г. клинични опити.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.