Кръвното подскача заради шантавото време

Рязката промяна във времето побърква организма и се отразява пагубно на кръвното налягане и на вестибуларния апарат, сигнализират лекари пред „Труд“.

„Кръвното ми непрекъснато играе, ту е ниско, ту високо. Става ми лошо, вие ми свят, на моменти дори ми си гади“, разказва пред вестника 27-годишната Илияна.

„Причината е, че артериалното налягане е свързано с атмосферното. 20 дни са нужни на организма, за да свикне с промяната на времето, а в последните седмици то често варира от топло до студено и разбърква целия организъм“, заяви пред „Труд“ доц. Добрин Василев, който е началник на клиниката по кардиология „Проф. Константин Чилов“.

Стойностите 120/80 означават, че с толкова налягането в съдовете е по-високо от атмосферното. Когато се променя времето обаче, се променя и нашето кръвно.

Шантавото време се отразява най-негативно на хората с белодробни заболявания, диабетици и хипертоници. „При пациенти със сърдечно-съдови проблеми може да се стигне до изтръпване на крайници и припадъци“, поясни доц. Василев.

Специалистът съветва хората да спят поне 8 часа и да приемат много течности.

„Двайсет дни на плодове, мед и билков чай е диетата за баланс в кръвното налягане“, заяви специалистката по вътрешни болести д-р Людмила Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве