Бивши министри на образованието разкритикуваха Кунева за матурите и стипендиите

Снимка: БТВ

Нов тип държавен зрелостен изпит, който се прави на компютър след индивидуална заявка предложиха пред БТВ бившите министри на образованието Сергей Игнатов и Тодор Танев, който е настоящ премиерски съветник. Те разкритикуваха политиката на образователния министър Меглена Кунева за матурите.

И за тазгодишните изпити преписването е основният проблем пред министерството.

"Миналата година взехме много крути мерки – проблемът е, че колкото по-крути са мерките, толкова повече ще са хората със слаби оценки", обясни Танев.

„Както и да ги затварят (експертите от МОН, б.р.), както и да ги разместват (отговорите и зрелостниците, б.р.), докато изпитът не се вкара в XXI век, винаги ще има проблеми”, заяви от своя страна Игнатов.

Той каза и че поради съмнение за изтичане на информация за изпита, което е станало през 2010 г., е бил поръчан компютърен софтуер, който сега се нуждае от минимално подобрение, за да може всеки да седне пред системата, да влезе с име и парола и да получи персонализиран тест от 12 млн. комбинации на въпроси. След като приключи с тях, ученикът веднага научава оценката си и остава само проверката на написания от него текст.

„Бъдещото решение е не да има един ден и стрес, а, например, между 10 и 20 май да се подава заявка”, каза още Игнатов и запита защо няма движение в тази посока. Танев бе съгласен с него и допълни, че когато има стрес, „автоматичната реакция” на всеки ученик е да си направи пищов, но при наличие  повече възможности, ще има по-малко преписване. Освен това, при няколко дати и рискът от кибератаки се намалява.

Двамата заявиха, че подкрепят и протеста на студентите, останали без евростипендии и не одобряват политиката на Кунева за "приоритетните"специалности. 

„Има известна недодяланост в юридическата мотивировка на едно такова решение”, коментира Танев решението за "приоритетните" специалности.

„Постановлението за стимулирането на приоритетните специалности касае държавната субсидия за висшите училища. Това не касае европейските стипендии”, каза Сергей Игнатов и допълни, че трябва внимателно да се прочете какво е разписано в проекта, по който се дават стипендиите. Той каза още, че в Националната стратегия за научни изследвания втора точка е „Здраве и качество на живот”, което показва, че медицинското образование трябва да е приоритетно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование