Шуменски спектакъл спечели Друмевите театрални празници

Журито на фестивала Друмеви театрални празници определи наградите в понеделник вечерта, когато бе играно последното представление на сцената на шуменския театър. Снимка: ДКТ "Васил Друмев"

Авторският вербатим спектъкълът "Оттука започва България" на шуменския ДКТ"Васил Друмев" спечели голямата награда на Друмевите театрални празници Нова българска драма. Шумен бе домакин на фестивала с 50-годишна история само за пиеси от български автори от 11 до 16 май.

Прецизно жури с председател проф. д-р Камелия Николова и членове писателят Георги Господинов, актьорът Йосиф Сърчаджиев, режисьорът Стайко Мурджев и сценографката Огняна Серафимова не присъди награди за режисура и за музика. Наградата за сценография е за Никола Тороманов за спектакъла "За теб" от Яна Борисова на Продуцентска къща "Смут"-София. Призът за мъжка роля отиде при Валери Йорданов за ролята на Димитър в спектакъла "Солунските съзаклятници" на Народен театър "Иван Вазов", с който беше закрит феста в понеделник вечерта. Наградата за най-добра женска роля е за Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова за участието си в спектакъла "Театър, любов моя!" на Театър 199.

Наградата за чуждестранен спектакъл отиде при театър "Кокет"-Букурещ за спектакъла "Полковникът и птиците" от Христо Бойчев.

Фестът има и раздел "Авторски прочит", но в него има само поощрение за пиесата "Кота 506" от Ясен Василев.

"Видяхме няколко изключително добри и интересни неща – много силни, майсторски, много изобретателни и иновативни. Видяхме, за съжаление, и някои спектакли, които не отговарят на едни толкова високи критерии, които си поставяме", каза председателят проф.Николова и уточни, че качествената страна все пак е натежала.

Коментари

Задължително поле