ЦРУ е поръчало ареста на Нелсън Мандела

ЦРУ е посъветвало властите на Южна Африка да арестуват и затворят Нелсън Мандела през 1962 година, пише британският Guardian, цитиран от БГНЕС.

В онзи момент разузнавателните служби на САЩ разглеждали Мандела като проводник на съветските интереси. В последствие той прекарва в затвора 27 години до падането на апартейда, правителството на бялото малцинство, в страната.

Бившият агент на ЦРУ и заместник-консул на Щатите в ЮАР Доналд Рикард си признава за ролята в ареста на африканския лидер пред британския филмов режисьор Джон Ървин.

В тези години американците вярват, че Мандела е „напълно под контрола на Съветския съюз”, разказва Рикард. „Той можеше да инициира война в Южна Африка, САЩ трябваше неохотно да се намесят, и нещата щяха да отидат по дяволите”, твърди бившият дипломат и шпионин.

„Намирахме се на ръба и това трябваше да спре, което означаваше Мандела да бъде спрян. Затова го спрях", допълни той.

Филмът на Ървин „Пистолетът на Мандела”, който разказва за последните месеци на Мандела преди да бъде арестуван, ще бъде излъчен тази седмица на фестивала в Кан.

Африканският лидер, борещ се с срещу несправедливостите в бялото правителство, е освободен от затвора през 1990 година и между 1994 и 1999г. е президент на Южна Африка. Той почина през 2013г. на 95-годишна възраст.

Говорителят на неговата партия Африкански национален конгрес (АНК) Зизи Кодуа нарече разкритията „сериозни обвинения”.

„Винаги сме знаели, че има някаква колаборация между някои западни страни и апартейда”, заяви Кодуа. Политикът смята, че ЦРУ все още влияе на политиката в Южна Африка.

„Наскоро станахме свидетели на усилия за отстраняване на демократично избрано правителство на АНК… ЦРУ все още работи с тези, които искат промяна в режима”, заяви той.

Рикард работи за разузнавателната служба до 1978 година и умира тази година през март, само два месеца след разговора си с британския режисьор.

Засега ЦРУ отказва коментар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят