На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Главен комисар Георги Костов: Нужни са работещи партньорски механизми, за да се противодейства на разпространението на наркотици

Главен комисар Ивайло Спиридонов (ляво) и главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов (дясно) откриват Шестата международна среща по противодействие и разпространение на наркотици през транзитни и съседни страни

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, неговият заместник главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов откриха Шестата международна среща по противодействие и разпространение на наркотици през транзитни и съседни страни, съобщава пресцентъра на МВР.

„Една от глобалните заплахи и основно предизвикателство на сигурността в целия свят е международната организирана престъпност. Като елемент от нея трансграничният трафик и търговията с наркотици са дейност, генерираща огромен потенциал за изпиране на пари, корупция, ислямизъм и тероризъм“, заяви при откриването на международната среща главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов.

Спирайки се на предизвикателствата пред България и Балканските страни, произтичащи от тяхното географско положение като регион, ключов за международната организирана престъпност, Костов посочи, че именно тук се пресичат важни транспортни коридори и минава балканският път за трафик основно за хероин от Афганистан към Западноевропейските пазари и обратно от Европа към Турция – Близкия и Средния Изток за синтетични наркотици и прекурсори.

„Именно в този аспект пресичането на наркотрафика е доминиращо за експертите в страната ни“, заяви главният секретар на МВР и увери, че адекватният отговор на правоприлагащите служби налага съвместни действия и интеграция на усилията на страните от целия свят.

Той изрази надежда, че участието във форума е основа за усъвършенстване на механизмите на сътрудничество, за създаване на трайни връзки и осигуряване на по-добро взаимодействие. По думите му реализирането на ефективно работещи партньорски механизми е гаранция за постигане на конкретни резултати.

„България ще продължи да поддържа конструктивно партньорство с всички правоприлагащи органи в името на общата цел – ефективно противодействие на трафик и търговия с наркотици от и към страните от Близкия и Средния Изток и Европейските държави“, заяви категорично главен комисар Георги Костов.

Шестата международна среща се реализира от ГД „Борба с организираната престъпност“ с финансовата и логистичната подкрепа на екипите на ДЕА. В нея участват експерти от Египет, Йордания, Румъния, Саудитска Арабия и Турция, както и представители на Държавната агенция „Разузнаване“, ДАНС, агенция „Митници“, ГД „Национална полиция“.

В приветствието си зам.-главният секретар на МВР гл.комисар Георги Арабаджиев се обърна към партньорите от Арабските страни на техния език. По думите му участие им е ясен знак за прието съюзничество в борбата с трансграничната престъпност и оценка, че България се е утвърдила като сигурен партньор в това сътрудничество.

“ Този форум е мястото за размяна на опит, осъществяване на личен контакт, предпоставка за обединено сътрудничество на международно ниво“, заяви директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов. Спирайки се на актуалната ситуация и динамиката на трафика на наркотици като корелация на търсене и предлагане на наркопазарите, бързата поява и разпространението на нови психоактивни вещества, Спиридонов посочи, че крайният резултат в борбата с наркопрестъпността е отражение от координацията, взаимодействието, оперативното сътрудничество и интеграция на всички правоохранителни и правораздавателни служби.

В този смисъл участието във форума е важен индикатор за доверието към българските служби, желание и готовност за сътрудничество.

Инициативата за този формат е започнала преди шест години и е подета от Турската национална полиция. Идеята за създаването му е географската позиция на България, Румъния и Турция на т.нар. „Балкански път“ на наркотика, а основанието за поканата към арабските държави е увеличеният трафик на наркотици и/или прекурсори към тях. Досегашните срещи доказват своята ефективност в обединяване на усилията на правоприлагащите органи в международен план за ефективно противодействие на този вид престъпност.

В рамките на организираната Шеста работна среща ще бъдат дискутирани различни аспекти и практики, както и техники за разследване, свързани с трафика на наркотици и ефективното обединено противодействие на този вид престъпност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.