Вицепремиерът на Крим към победителката от "Евровизия": Джамала, върни се! И ние гласувахме за теб и се радваме

Правителството на Република Крим препоръчва на певицата Джамала, която спечели конкурса на "Евровизия", да смени украинското си гражданство с руско и да се върне в историческата си родина. Това съобщи в пекин вицепремиерът Георгий Мурадов, цитиран от ТАСС.

"Подчертавам, че Крим винаги ще се радва на представянето на Джамала, това е нейната родина", каза той.

"Тя (Джамала, бел. ред.), трябва да свърши малко неща, свързани със смяната на гражданството, и да се върне в родината", заяви вицепремиерът.

Поэтому, продолжил он, "ей осталось провести небольшие мероприятия, связанные со сменой гражданства, приехать на Родину и выступать у себя". По думите му "темата за депортацията трябва да бъде приключена, трябва да се върне."

"Винаги ще се радваме за нея, поздравяваме я и смятаме, че от гласовете, които тя получи от Русия, много са от кримски татари, които живеят в Крим" допълни Мурадов.

При гласуването журито в Русия не даде нито една точка на Джамала, но зрителският вот й отреди второ място и 10 точки, показва справка в сайта на Евровизия (първи според зрителите в Русия е изпълнителката от Армения).

Сузана Джамаладинова, известна под псевдонима Джамала, е родена на 27 август 1983 г. в Ош, Киргизия. Баща й Алим Джамаладинов е кримски татарин, майка й Галина Тумасова е арменка, чийто род е от Нагорни Карабах, пише ТАСС.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко награди певицата Джамала с почетното звание "народен артист".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес