Кметът на Търговище се срещна с китайска бизнес делегация

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров проведе среща с г-н Уанг Женгси, който е шеф на борда на "Сохо Холдинг Груп Ко" от Китай.

Четиричленна делегация от „Сохо Холдинг Груп Ко” от Китай прие във вторник кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, съобщиха от местната администрация.

Делегацията се води от председателя на борда на директорите г-н Уанг Женгси. Тя е на работно посещение на българския си партньор „Мебел стил”.

Кметът на Търговище запозна гостите с икономическия профил на общината, потенциала за инвестиции, близките контакти с посолството на Китай и института „Конфуций”. Д-р Димитров сподели и новината, че град Хъфей е отправил покана за негово гостуване в Китай, във връзка с предстоящото побратимяване между двата града.

От своя страна гостите представиха холдинга си, който е със 100% държавно участие. В него работят 10 000 служители, а активите на компанията възлизат на 6 млрд. долара.

Г-н Уанг съобщи, че за първи път идва в България. Посещението му е свързано с деловите отношения на холдинга им с партньора им в Търговище, създаване на нови контакти, както и с евентуални бъдещи инвестиции. Той посочи, че България попада в зоната на инициативата „Един пояс, един път”, наречена още „Нов път на коприната”, в който Китай ще инвестира в инфраструктурни проекти. Провинцията им Дзянсу заделя сериозни средства, които ще вложи в различни направления по тази програма.

Едно от предложенията на гостите е да се проучат възможностите за инвестиране в медицинската сфера. Сред вариантите са производство на апаратура или болница, споделиха те с кмета. Отчетоха, че Търговище е на стратегическо място между морското и речно пристанища във Варна и Русе и има потенциал за успешни инвестиции.

Гостите представиха и провинцията си, в която има 80 млн. население и дава 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай.

Кметът д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева връчиха на гостите плакет на Общината. Те благодариха на г-н Илко Илиев, собственик на „Мебел стил”, за оказаното съдействие за посещението и във връзка с бъдещи разговори с китайския холдинг.

Припомняме, че паралелно на инициативата „Един пояс, един път” върви и втора, наречена „16 плюс 1”, в която България участва. Според експертите активността на българските общини ще бъде ключова за привличане на инвестиции по тези направления, което обуславя и големия интерес за побратимяване, съобщиха от местната администрация в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика