Природозащитници събраха няколко чувала с боклуци в пещера Леденика

Снимка: БТВ

Един от най-посещаваните туристически обекти у нас – пещерата Леденика, освен чудеса крие в себе си и много боклуци, които вредят на живота в нея.

Покрай зимното преброяване на прилепите експертите от Природен парк „Врачански Балкан“ се натъкнали на изненадващи находки.

Намерени са „предимно кабели, стъкла и дискове от ъглошлайфки от предишни ремонти, които са протичали тук“, разказа пред БТВ инж. Георги Антонов от природния парк.

„Хартии, шишета, дъвки, опаковки от бонбони, тиквени семки, слънчогледови“, допълва списъка неговият колега Красимир Лаковски.

Освен че загрозяват самата пещера, те пречат на микроклимата и на цялото биоразнообразие, което ние се опитваме да опазим“, казва Оля Генова, също от парка.

При последното почистване за по-малко от час природозащитниците събраха няколко чувала с боклуци. Оказа се обаче, че пещерата е осеяна с пари – намерени са много стотинки, вероятно хвърлени за късмет.

„Големият проблем е не да се почисти, а да не се замърсява. Хората трябва да бъдат възпитани и образовани, защото това, което се случва тук, за съжаление се, случва и на повърхността“, коментира пещернякът Алексей Жалов.

Коментари

Задължително поле