Изгубеният рай: Най-красивите места в света, които са разрушени от туристи

Островите Фи Фи, Тайланд

Туризмът е нож с две остриета. От една страна той подпомага местната икономика, но от друга милионите туристи разрушават красотата, която са отишли да видят.

Тази седмица тайландските власти забраниха достъпа на туристи до острова Кох Тачай, тъй като туристическият поток оказва негативно влияние върху ресурсите и природата му. Но той далеч не е единственото място, разрушено от посетители. Би Би Си разказва за няколко туристически дестинации, които са загубили част от чара си:

Островите Фи Фи, Тайланд

Откакто там беше сниман холивудския филм "Плажът" с участието на Леонардо ДиКаприо, този тропически рай отбелязва туристически бум. ПОвече от 1.4 милиона души посещават островите всяка година. Кораловите рифове са разрушени от котвите на лодки и кораби, а морските флора и фауна страдат заради огромното колучество боклук, изхвърлян в морето.

Остров Козумел, Мексико

Известен с красивите си плажове и тропически рифове, остров Козумел някога е бил спокойно място, докато не били построени докове за круизни кораби. Днес той е втората най-популярна дестинация за круизи в света. Множеството кораби причиняват затопляне на водата, което от своя страна разрушава коралите.

Бали, Индонезия

Индонезийският остров Бали е застрашен от изчезване на горите, понеже трябва да се освободи място за туристическата индустрия и нарастващото население на Индонезия. Друга опастност за острова представляват чуждите за него растения и животни.

Галапагоските острови, Еквадор

Хиляди туристи всяка година посещават островите, за да видят уникалното разнообразие на природата там. Но хабитатът на островите е изключително чувствителен към външни влияния и то не само тези от туристите, но и от животинските и растителни видове, които те носят със себе си.

Връх Еверест, Непал

До момента около 7 000 катерачи са изкачили най-високия връх в света. Огромния брой хора, които се отправят на тази опасна мисия, има голямо влияние върху природата там. Туристите изхвърлят екипировка, консерви, пластмаса и всякакви други боклуци по пътя към върха. Но най-големият проблем са човешките екскременти - всяка година са изхвърляни по около 11 000 килограма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм